Onderhandelingen verbod op kernwapens: we zijn betrokken bij een historisch proces

31 maart 2017

Delegaties van PAX en ICAN zijn aanwezig bij de Verenigde Naties in New York. Daar vinden de historische onderhandelingen plaats die zullen leiden tot een verbod op kernwapens. Elke dag maken ze een kort verslag.

 31 maart Terugblik

De eerste ronde onderhandelingen over het kernwapenverbod is voorbij! Campaigners Selma, Krista, Susi en Maaike blikken terug op een bijzondere laatste dag in de VN.

30 maart Dag van actie

Stralend weer dat goed van pas kwam bij onze fotoactie voor het gebouw van de VN. Het duurde even voor twee van ons om zich als bom te verkleden en een hele groep anderen zover te krijgen een letter vast te houden en in de juiste volgorde te gaan staan, maar dan heb je ook wat. De beveiliging vond het minder leuk. Maar gelukkig hadden we al mooie foto’s gemaakt voordat onze actiematerialen werden afgenomen.

Historisch
In de onderhandelingszaal spraken de diplomaten verder over de concrete onderdelen van een verbodsverdrag. Voor VN-maatstaven was de wijze waarop vrij uniek. Normaal worden er met het thuisland afgestemde statements voorgelezen. Nu werd er gewikt en gewogen, getwijfeld, vragen gesteld aan elkaar en aan deskundigen. Na vier dagen is het overduidelijk dat dit verbodsverdrag er gaat komen en dat er een grote overeenstemming is over de meeste elementen. We zijn betrokken bij een historisch proces.

29 maart PAX-team overtuigt VN diplomaten  

Neem honderdtwintig diplomaten die met elkaar in discussie zijn over wat de concrete elementen zouden moeten zijn voor een universeel kernwapenverbod. Voeg vier PAX vrouwen toe en je hebt een succesvolle mix. Vandaag, op de derde dag van de onderhandelingen, heeft het PAX team een poging gedaan om zo veel mogelijk diplomaten te overtuigen om in hun inbreng te noemen dat een verbod op investeringen in kernwapenproducenten onderdeel van het verdrag zou moeten zijn.

Investeringsverbod
Susi Snyder van PAX sprak de plenaire zaal toe om uit te leggen waarom zo’n investeringsverbod belangrijk is: het zorgt ervoor dat er minder geld naar de nucleaire arsenalen zal gaan, en breidt de impact van het verdrag uit naar staten die het verdrag waarschijnlijk niet zullen ondertekenen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. En al dat lobbyen had succes: ongeveer de helft van alle delegaties die vandaag een statement maakten, zeiden dat financiering ook verboden moet worden in het verdrag. Al met al een succesvolle dag voor team PAX!

28 maart Eerste stappen kernwapenverbod zijn gezet

Dag twee begon moeizaam: de beveiliging van de VN liet ons voor aanvang een uur buiten wachten, tijd die we gebruikten om in gesprek te gaan met andere wachtenden. Iedereen vond het geweldig dat Nederland meedoet met de onderhandelingen. We maakten er bovenstaand filmpje van.

Financiering
Ruim honderd landen formuleerden gedachten over hoe het kernwapenverbod er in grote lijnen komt te zien. Unaniem vindt men dat de catastrofale humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens centraal moeten staan. Het verbod moet bestaande verdragen, zoals het non-proliferatieverdrag, versterken. Naast het verbod op het maken, hebben of gebruiken van kernwapens wil een aantal staten ook financiering ervan verbieden. Dat betekent dat bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen ons geld niet langer in kernwapenproducenten kunnen investeren.

Overlevenden
De zaal werd stil toen Setsuko Thurlow het woord nam. Zij overleefde als 13-jarige de atoombomaanval op Hiroshima. Thurlow liet de aanwezige staten weten dat zij, samen andere overlevenden van Hiroshima en Nagasaki en slachtoffers van kernproeven in onder andere Australië en de Marshalleilanden, verwacht dat staten hun verantwoordelijkheid nemen en kernwapens verbieden. “Zij die het overleefd hebben zijn ervan overtuigd dat niemand ooit het onmenselijke leed wat door kernwapens wordt veroorzaakt mag meemaken.” Veel landen lieten blijken het belangrijk te vinden om naar de verhalen van de overlevenden te luisteren.

NYU
‘s Avonds vertelden Susi Snyder van PAX, Toshiko Fujimore, overlevende van Hiroshima, en George-Wilhelm Gallhofer van de Oostenrijkse ambassade aan studenten van de New York University alles over de laatste ins en outs van vandaag.

27 maart Bange Amerikanen versus moedige overlevenden

VN-ambassadeur van Costa Rica Elayne White Gómez opende de conferentie. Een Japanse overlevende van de atoombomaanval op Hiroshima riep de delegaties op om moed te tonen deze week. Paus Franciscus liet een brief voorlezen waarin hij verklaarde dat massavernietigingswapens geen plek meer mogen hebben in de wereld. En PAX verzorgde met het Future of Life Institute een lunchbijeenkomst waarin experts spraken over de invloed van het kernwapenverbod op landen mét kernwapens.

In een andere zaal, vlak voor de start van de conferentie, hield de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, een persconferentie. Ze legde uit waarom de VS en enkele bondgenoten niet meedoen. Verder dan uitspraken als: “now is not the time” en “we have to be realistic, is there anyone who thinks that North Korea would ban nuclear weapons?”, kwam ze niet. Journalisten mochten geen vragen stellen. Het vormde een enorm contrast met een meerderheid van landen die in de grote vergaderzaal begonnen aan de conferentie, waaraan Nederland gelukkig wel meedoet.

Lees ook de blog van Selma van Oostwaard: Lichtpunt in het kernwapendebat (13/3/2017)

Lees meer over het werk van PAX voor een verbod op kernwapens.

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!