ING en Aegon investeren nog altijd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe Don’t Bank on the Bomb onderzoek van vredesorganisatie PAX en de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN).
Het rapport biedt een overzicht van 24 grote kernwapenproducenten die bijdragen aan de arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat 306 financiële instellingen samen meer dan 746 miljard dollar steken in deze bedrijven. Het gaat daarbij zowel om leningen als beleggingen.
ING en Aegon investeren fors
De Nederlandse bank ING en verzekeringsmaatschappij Aegon investeren respectievelijk 545,17 miljoen dollar (ongeveer 518 miljoen euro) en 280,46 miljoen dollar (ongeveer 266 miljoen euro) in de kernwapenindustrie. Zo investeert Aegon 200 miljoen dollar in het Britse BAE Systems, dat onder andere nieuwe kernwapens ontwikkelt voor Frankrijk.
Stijgende beurskoersen na Russische invasie
De totale waarde van investeringen wereldwijd is gestegen. Veel wapenfabrikanten zagen hun beurskoersen stijgen na de Russische invasie in Oekraïne, waarschijnlijk door aangekondigde verhoogde defensie uitgaven van meerdere NAVO-landen. Lange termijn investeringen zoals leningen zijn daarentegen juist met 45,9 miljard dollar afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording van de risico’s die kleven aan de kernwapenindustrie.
In een jaar waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog opliepen, zouden investeerders een duidelijk signaal moeten afgeven en hun relatie met kernwapenproducenten moeten beëindigen. Alejandra Muñoz, onderzoeker bij PAX: “Investeerders maken het voor kernwapenbedrijven mogelijk om door te gaan met de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens. De financiële sector kan dus een belangrijke rol spelen in het verminderen van kernwapens in de wereld.”