Oekraïne: niet verder polariseren

Beeld: Vrijwilligers zijn aan het puinruimen na de bombardementen op Semionovka. Foto © PAX

28 oktober 2014

Voor de Oekraïense President Porosjenko is de verkiezingsuitslag een teken dat de bevolking achter zijn vredesplan staat. Hoe het daarmee nu ook zal verlopen, voor vredesorganisatie PAX is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de tegenstellingen (die de afgelopen maanden op scherp zijn gezet) te overbruggen. De bevolking van Oekraïne kan daarbij alle steun gebruiken.

PAX medewerkers zijn de afgelopen tijd twee keer naar Oekraïne gereisd en hebben talloze gesprekken gevoerd met burgeractivisten, kerkelijk leiders, kerkgangers, maar ook met lokale politici en ambtenaren. De oorlog maakt een enorme inbreuk op de levens van mensen, zowel in de westelijke als in de oostelijke delen van het land. Wat opvalt is de kracht van talrijke burgerinitiatieven. De inwoners van Oekraïne zitten niet bij de pakken neer, maar gaan – waar ze kunnen – aan de slag om de samenleving weer op te bouwen. Hulp kunnen ze daarbij wel gebruiken, want er is wel veel wantrouwen naar elkaar. En ook de eigen overheid in Kiev is niet in staat om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Verwachtingen
Van het buitenland verwachten de mensen heel verschillende dingen. Ofwel richten mensen de blik op Rusland, ofwel op de Europese Unie. Die tegenstrijdige verwachtingen bemoeilijken de ontwikkeling van het land. Vredesorganisatie PAX vindt het belangrijk juist die polarisering van de samenleving tegen te gaan.

Daar kan ook onze Nederlandse regering een rol bij spelen. Door meer te investeren in maatschappijopbouw, door kritisch te zijn naar de destabiliserende rol van Rusland in Oekraïne, maar ook naar het Oekraïense staatsbestel, waar corruptie en machtsmisbruik mensen vervreemden van de overheid. Mensenrechten moeten worden gegarandeerd voor álle Oekraïners. Nederland moet buitengerechtelijke executies en het gebruik van clustermunitie door de Oekraïense regering en rebellen scherp veroordelen en de regering aanmoedigen serieus naar de eigen burgers te luisteren en zich voor de belangen van al haar burgers in te zetten.

Lees ook: Kerken in Oekraïne belangrijk voor verzoening
Lees ook: ‘Veelvuldig gebruik van clustermunitie in Oekraïne’

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!