Colombiaanse mijnbouwbedrijven moeten zich inzetten voor verzoening met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen rondom steenkolenwinning. Wanneer concrete stappen richting verzoening en genoegdoening uitblijven, is Nuon bereid haar kolenimport uit Colombia op te schorten.
Dat schrijft het energiebedrijf in het langverwachte rapport ‘A Human Rights Risk Assessment In Colombia‘ over de mensenrechtensituatie in Colombia dat ze vandaag publiceert. PAX, dat zich al jarenlang inzet voor de slachtoffers van bloedkolen, is blij met deze opstelling van Nuon.
Nieuwe standaard
Wouter Kolk, campagneleider bij PAX: “Met dit rapport zet Nuon een nieuwe standaard neer. Het bedrijf laat duidelijk zien dat ze bereid is de mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse kolenketen aan te pakken. Andere energiebedrijven die kolen kopen – Essent, E.ON en Engie – kunnen niet langer achterblijven. Ook zij moeten van hun kolenleveranciers eisen dat deze verantwoordelijkheid nemen voor genoegdoening van de tienduizenden mensen die nog altijd lijden onder het geweld in de kolenregio.”
In maart dit jaar reisden Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall naar Colombia voor een uitgebreid onderzoek naar de mensenrechtensituatie rond steenkoolwinning in het land. Tussen 1996 en 2006 zijn door paramilitair geweld in de kolenregio Cesar minstens 3100 mensen vermoord en minstens 55.000 mensen uit hun huizen verdreven. Slachtoffers en hun nabestaanden hebben tot op de dag van vandaag geen erkenning en fatsoenlijke compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan. Mensen die voor zijn rechten opkomen, worden nog steeds regelmatig bedreigd of zelfs vermoord. Vier Nederlandse energiebedrijven kopen nog steeds kolen uit Cesar. Van hen is Nuon de enige die zelf onderzoek heeft gedaan in Colombia.
Economische invloed
In het vandaag verschenen rapport eist Nuon van de mijnbouwbedrijven dat zij ‘concrete stappen ondernemen om een constructieve dialoog aan te gaan met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het verleden’. Bedrijven moeten daarnaast ‘een zerotolerance beleid opzetten, communiceren en implementeren als het gaat om bedreigingen, intimidatie en aanvallen tegen activisten’. Nuon is bereid haar economische invloed uit te oefenen om ervoor te zorgen dat de mijnbouwbedrijven aan deze verwachtingen voldoen: “Wanneer we tot de conclusie komen dat een bedrijf niet bereid is om het eens te worden over een actieplan of niet binnen redelijke termijn tot een actieplan komt, zullen we tijdelijk onze import opschorten, gevolgd door het afbouwen van de handelsrelatie als een en ander niet verandert.”
Onderdeel van de oplossing
PAX houdt nauwgezet in de gaten of er inderdaad concrete stappen richting genoegdoening van slachtoffers gezet zullen worden. In ieder geval moet er een verzoeningsdialoog met de slachtoffergemeenschappen komen, waarbij aandacht moet zijn voor erkenning van het leed, waarheidsvinding, compensatie en de garantie dat de misdaden uit het verleden zich niet herhalen. Wouter Kolk: “Mijnbouwbedrijven vormen tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van de problemen van slachtoffers. Nu is het tijd dat ze onderdeel worden van de oplossing voor al de mensen in Cesar. Dat ook Nuon de mijnbouwbedrijven hier publiekelijk op aanspreekt, is een belangrijke stap en we verwachten dat ze nu ook door gaan zetten.”
Zie ook dossier Stop Bloedkolen