Nuon onderzoekt mensenrechtenschendingen in Colombia

Beeld: Een kolenmijn in Colombia.

14 maart 2017

Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall doen drie weken lang onderzoek naar mensenrechtenschendingen rond steenkoolwinning in Colombia. Deze week bezoeken zij de steenkoolregio Cesar, waar duizenden mensen vermoord en tienduizenden van hun land verdreven zijn.

Het grootste deel van de uit Colombia geïmporteerde Nederlandse steenkool komt uit deze regio, waaronder de kolen die Nuon en Vattenfall gebruiken. PAX is deze week in Cesar als waarnemer van het onderzoek, net als het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Jasper Groen.

Twee MVO-experts van de energiebedrijven spreken in Cesar met slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het verleden, met activisten die momenteel stelselmatig worden bedreigd en met de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. In de hoofdstad Bogota voerden zij gesprekken met de Colombiaanse autoriteiten.

Voortdurende bedreigingen
Afgelopen december kondigde Nuon-baas Martijn Hagens in het tv-programma Kassa aan dat Nuon zelf onderzoek wilde doen in Cesar naar de misstanden rond Colombiaanse bloedkolen.
PAX is erg blij dat Nuon deze toezegging nakomt. Het is belangrijk dat de energiebedrijven met eigen ogen zien en horen wat de problemen zijn rond de bloedkolen die zij importeren: tienduizenden slachtoffers van paramilitair geweld die nog steeds wachten op erkenning en compensatie, voortdurende bedreigingen van mensen die voor hun rechten opkomen. Campagneleider Wouter Kolk: β€œHet is heel goed dat Nuon hier – als enige van de Nederlandse energiebedrijven die Colombiaanse kolen importeren – werk van maakt. We merken ook dat de onderzoekers van Nuon en Vattenfall heel gedegen te werk gaan. Wij zijn erg benieuwd naar hun bevindingen, en natuurlijk vooral naar de consequenties die zij hieraan verbinden.”

Afspraken
PAX hoopt dat het bezoek van Nuon en Vattenfall zal leiden tot heldere afspraken tussen energie- en mijnbouwbedrijven over de aanpak van het huidige geweld tegen activisten en lokale leiders, en concrete stappen naar genoegdoening voor de duizenden slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het recente verleden.

Lees ook ons dossier Stop Bloedkolen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!