Noodkreet voor Syrië

Beeld: Freek Landmeter opent de herdenkingsplechtigheid voor de ruim 200.000 doden in Syrië. Fotoflex

31 oktober 2014

‘De aarde vervloekt je naam. God, hoor je mij?’ Het is de noodkreet van Leila, een Syrische vrouw die veel familieleden en vrienden verloor. De noodkreet werd donderdagmorgen uitgesproken door een andere Syrische vrouw tijdens een door PAX georganiseerde herdenking. Een herdenking voor de ruim 200.000 burgerdoden in Syrië.

Drie namen stonden centraal; de naam van Mustafa Qarman, oprichter van een school in Aleppo en de man van Maha Ghrer die eerder dit jaar in Nederland was. En twee meisjes van 6 jaar Sarah Halawa en Nur al Deen Othman die heel recent in Arbeen, een voorstad van Damascus, door vatenbommen omkwamen.

Mustafa Qarman
Mustafa was een activist van het eerste uur; iemand die  inzag dat oorlog zo gruwelijk is voor kinderen dat je je juist op hen moet richten om te zorgen dat ze niet dezelfde slechte ideeën krijgen als de strijdende partijen. De school staat voor onderwijs aan alle kinderen zonder hen om hun afkomst, religie of ideeën te veroordelen. Jongens en meisjes zitten samen in de klas, met een open mind, zonder te leren haten. Een van de activisten die Mustafa goed gekend heeft, Marcell Shehwaro, sprak ook op de bijeenkomst. Samen met Maha en andere vrienden van de organisatie Kesh Malek, zet zij de droom van Mustafa voort. Inmiddels zijn er tien scholen die onderwijs aanbieden dat een alternatief is voor het onderwijs dat groepen moslimfundamentalisten opdringen. Later die dag sprak Shehwaro nog op een bijeenkomst over burgeractivisme.

Verslag herdenking

Ook verslaggevers van radio 1 en radio 5 maakten een verslag evenals het Nederlands Dagblad. Tijdens de bijeenkomst spraken Freek Landmeter, de directeur van PAX, Sarah Akili, journalist, Manar Chaker, een vertegenwoordiger van het Syrisch Comité, Mathieu Hermans, programmadirecteur Midden-Oosten bij PAX  en Marcell Shehwaro, activist bij Kesh Malek.  In de  toespraken kregen de doden weer even hun gezicht terug, maar het bleef pijnlijk om aan hen te denken.   

Freek Landmeter en Manar Chaker legden een krans waarna een minuut stilte werd gehouden.

Oproep aan politiek
Na de herdenking bezocht PAX de Russische en Iraanse ambassade om een petitie #With Syria aan te bieden met daarin de oproep om mee te helpen Syrië vrede terug te geven.
Landmeter: “Als we stoppen met het aanspreken op verantwoordelijkheid, dan legitimeren we het geweld.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!