PAX heeft een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht: Peter van der Veer. Hij kwam in de jaren ’80 bij PAX binnen, was al een aantal jaar toezichthouder en volgt nu Marieke de Wal op als voorzitter. “Ik hoop dat PAX tegenwicht kan blijven bieden aan de bestaande machten in landen waar mensen in de knel zitten.”
Peter is al jaren betrokken bij de vredesbeweging. In de jaren ’80 werd hij lid van het bestuur van Pax Christi (samen met het IKV oprichters van PAX). “Ik kwam bij PAX binnen toen ik onderzoek deed naar wapenproductie en wapenhandel. Iets waarmee PAX nog steeds veel bezig is. Ik voerde toen samen met collega’s veel gesprekken met Kamerleden waardoor de wetgeving uiteindelijk is aangepast.”
Maar wat maakt PAX voor hem zó bijzonder dat hij er al decennia aan verbonden is? “PAX is onvergelijkbaar met welke andere Nederlandse organisatie dan ook. De manier waarop we deskundig, professioneel en vasthoudend internationaal aan vrede werken… niemand treedt zo op als wij. En wie de krant dagelijks leest, weet dat er, helaas, nog veel behoefte is aan PAX.”
Peter van der Veer is, naast voorzitter bij de RvT van PAX, directeur bedrijfsvoering en loco-secretaris bij de gemeente Veenendaal. Hij woont in Culemborg met zijn partner, zijn dochter is het huis al uit. Hoe hij zijn vakanties vult? Wandelend. Over zijn eigen rol bij PAX is hij bescheiden, ‘laat dat vooral op de achtergrond zijn’. En vanuit de schaduw, zoals hij het zelf noemt, ziet hij in de organisatie veel dingen die hem bevallen. “Ik bewonder de grote betrokkenheid van de medewerkers van PAX bij de mensen die worden geconfronteerd met onderdrukking, vervolging en geweld. Zonder hun persoonlijke en toegewijde inzet is het werk van PAX niet denkbaar.”
En wat kan PAX voor elkaar krijgen in die grote, en helaas vaak boze buitenwereld? “De stabiliteit is er wereldwijd de afgelopen tien jaar niet op vooruit gegaan. Ik hoop dat PAX de komende tijd een rol kan spelen, hoe klein soms ook, in het verbeteren van die situatie. Dat we tegenwicht kunnen bieden aan bestaande machten in landen waar mensen in de knel zitten.”