Geweld en bedreigingen zijn aan de orde van de dag in de Colombiaanse regio Cesar waar Nederlandse energiebedrijven bloedkolen kopen voor onze energievoorziening. Uit ons onderzoek blijkt dat in de afgelopen vier jaar tenminste 200 mensen slachtoffer waren van moordaanslagen en doodsbedreigingen.
Nog afgelopen zondag werd Néstor Iván Martínez, een lokale leider van een gemeenschap die zich verzet tegen de uitbreiding van kolenmijnen, door onbekenden geëxecuteerd. PAX roept energiebedrijven opnieuw op onmiddellijk te stoppen met de aankoop van steenkool uit Cesar. PAX is ook een solidariteitsactie gestart voor bedreigde leiders van gemeenschappen. Wie daaraan mee wil doen kan hier terecht.
Urgentie
Campagneleider Wouter Kolk van PAX: “PAX heeft energiebedrijven, waaronder Nuon, Eon, Engie en Essent, voortdurend gewaarschuwd dat mensen nog steeds het slachtoffer zijn van geweld rondom de kolenmijnen. Toch zijn ze gewoon doorgegaan met het importeren van goedkope bloedkolen. Nu het PAX-onderzoek aantoont dat er nog steeds sprake is van moord en geweld, moeten energiebedrijven als drukmiddel echt stoppen met de inkoop van die bloedkolen, om te zorgen dat het huidige geweld stopt en slachtoffers van eerder paramilitair geweld worden erkend en gecompenseerd.”
Geëxecuteerd voor de ogen van familie
Het onderzoek van PAX toont aan dat er nog steeds sprake is van structureel geweld en intimidatie in de steenkoolregio. In de periode 2012 tot nu waren tenminste 200 mensen daar slachtoffer van. Ze werden aangevallen met automatische geweren en machetes, of ontvingen doodsbedreigingen via sms en pamfletten.
Afgelopen zondag 11 september werd Néstor Iván Martínez, leider van een Afro-Colombiaanse gemeenschap, voor de ogen van zijn familie met twee kogels in het hoofd geëxecuteerd. Martínez was een van de activisten die zich verzette tegen de uitbreiding van de mijnen van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond. Hij en anderen hadden op 25 augustus al een doodsbedreiging van een neo-paramilitaire groep ontvangen. De gerichte moord vond plaats in Chiriguaná, het dorp waar de vader van Maira Méndez in haar bijzijn werd doodgeschoten. Méndez toerde afgelopen mei nog door Europa om energiebedrijven te vertellen over het geweld in Cesar en vroeg ze te stoppen met het kopen van bloedkolen.
Impact op duizenden mensen
Aangenomen wordt dat de bron van de terreur groepen zijn die direct verbonden zijn met de paramilitairen die in de periode 1996-2006 meer dan 3100 mensen hebben vermoord en 55.000 inwoners van hun land hebben verdreven. De directe slachtoffers zijn tenminste 200 mensen die opkomen voor vakbondsrechten en compensatie voor eerder geweld. Indirect heeft de terreur impact op duizenden mensen in de regio. Het werk van maatschappelijke organisaties wordt doelbewust onmogelijk gemaakt en slachtoffers en nabestaanden van eerder geweld wordt opnieuw angst aangejaagd.
Nieuw getuigenissen over rol mijnbouwbedrijven
Het PAX-onderzoek komt nagenoeg op hetzelfde moment als de publicatie van een overheidsrapport ‘La Maldita Tierra’ over de opkomst van en economische krachten achter het paramilitaire geweld in de mijnbouwregio Cesar. Het rapport bevat drie nieuwe getuigenissen van ex-paramilitaire leiders over de vermeende samenwerking tussen mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore en de paramilitairen. Daarbij ging het volgens de getuigen om geheime bijeenkomsten, het uitwisselen van strategische informatie en betalingen. PAX presenteerde in 2014 al een rapport over de grove mensenrechtenschendingen in de mijnbouwregio; ‘The Dark Side of Coal‘ .
Het rapport:Civil Society Under Threat
Zie ook dossier Stop Bloedkolen