73 jaar geleden, op 6 augustus viel de atoombom op Hiroshima, drie dagen later op Nagasaki. Setsuko Thurlow overleefde wonder boven wonder de ramp in Hiroshima. Hieronder haar getuigenis.
“Ik was dertien jaar en zat op school. Het was nog vroeg in de ochtend, we waren net begonnen. Opeens was er een wit-blauwachtig licht en een gevoel alsof ik zweefde. Toen ik weer bijkwam was het stil en donker om me heen. Ik realiseerde me dat ik onder het puin van een gebouw lag en dat ik dood zou gaan. Ik voelde kalmte in plaats van paniek. De stilte werd verbroken door het geschreeuw van pijn van mijn klasgenoten. Het ging door merg en been.“
“Ik zag dat planken opzij geduwd werden. Iemand zei: ‘kom, klim naar het licht.’ Dat lukte mij, net als enkele andere meisjes. We kregen opdracht naar een heuvel te rennen. Onderweg zag ik mensen die hun eigen oogbollen droegen, anderen bij wie hun darmen naar buiten puilden of mensen bij wie hun vel van hun lichaam hing. Aangekomen op de heuvel keek ik om. Het gebouw waar ik zojuist vandaan kwam, was veranderd in een vuurzee. Alle andere leerlingen en de mensen in dat gebouw waren levend verbrand.”
“Sommige mensen stierven een gruwelijke dood in de dagen erna, anderen aan straling in de weken die volgden. Aan het einde van het jaar waren 140.000 mensen omgekomen en dat zouden er nog veel meer worden. Van alle 385 leerlingen op mijn school heb alleen ik de aanslag overleefd.”
Kernwapenverdrag
Uit peilingen, zoals recent nog in de Europese landen die Amerikaanse kernwapens huisvesten – Italië, Frankrijk, België én Nederland – blijkt keer op keer dat de overgrote meerderheid van burgers tégen kernwapens is. Kernwapens treffen dan ook vooral hen. Burgers die niks met oorlog te maken willen hebben, maar wiens leed bij een aanval ongekend en verschrikkelijk is. Om dit gevaar af te wenden moet er een verbod komen en daarvoor moeten landen het verdrag tegen kernwapens tekenen dat vorig jaar door de VN is aangenomen. Nederland heeft nog niet getekend, maar PAX roept Nederland op om dat wel te doen. Dat is nodig om een catastrofe zoals Hiroshima te voorkomen.
Zie ook dossier kernwapens.