Ondanks duidelijke aanwijzingen dat Israël oorlogsrecht schendt, blijft de Nederlandse regering Israël onvoorwaardelijk steunen en weigeren het demissionair kabinet én de Tweede Kamer deze acties en mensenrechtenschendingen te veroordelen. PAX gaat donderdag 26 oktober in gesprek met verschillende partijen in het parlement en blijft de politiek oproepen om Israël geen carte blanche te geven.
Al bijna drie weken bombardeert Israël de Gazastrook, waarbij meer dan 6000 mensen zijn gedood, merendeels burgers, en meer dan een miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Internationale- en mensenrechtenorganisaties hebben inmiddels forse kritiek geuit omdat – net als eerder door Hamas – ook door Israël talloze misdaden worden gepleegd, waar wij eerder ook al over schreven.
Illegale collectieve straf
De VN en het Internationale Rode Kruis stellen bijvoorbeeld dat de volledige blokkade van Gaza een illegale collectieve straf is en dat het bevel om het noorden van Gaza te verlaten ook in strijd is met het oorlogsrecht. Mensenrechtenorganisaties documenteren bovendien dat allerlei specifieke luchtaanvallen, waarbij vaak veel burgers worden gedood, strijdig zijn met het recht. Ondanks deze en andere aanwijzingen dat Israël het oorlogsrecht schendt en mensenrechtenschendingen begaat, wilde demissionair premier Rutte dit gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer niet veroordelen.
Geen meerderheid voor veroordelen acties van Israël
Er werden moties ingediend om het kabinet op andere gedachten te brengen. D66 en GroenLinks-PvdA vroegen de premier ‘álle schendingen van het internationaal recht duidelijk te veroordelen en tegen te gaan’. De SP constateerde dat ‘allerlei mensenrechtenorganisaties en de VN concluderen dat Israël schendingen van het internationaal recht tegen Palestijnse burgers begaat’ en vroeg de regering ‘ook dit te veroordelen’. Volt vroeg de premier om ‘Israël … op te roepen zich te houden aan resolutie 2417 van de VN-Veiligheidsraad ten aanzien van het verbod op uithongering als oorlogsmiddel.’
Stuk voor stuk werden deze moties, evenals oproepen voor een duurzaam staakt-het-vuren, door de premier ontraden en, bij de stemming vanmiddag, verworpen.
Nederland blijft Israël dus carte blanche geven. Daarmee isoleert het kabinet zich binnen de internationale gemeenschap, waar juist brede steun is om Israël tot de orde te roepen en het geweld zo spoedig mogelijk te beëindigen, onder andere bij de secretaris-generaal van de VN. Morgen spreekt PAX, samen met andere organisaties, met partijen in de Tweede Kamer.
Daar zullen we onze petitie, die inmiddels al meer dan 36.000 keer is ondertekend en oproept tot de-escalatie en zich uitspreekt tegen disproportioneel geweld, nogmaals onder de aandacht brengen.