Mpnazu Bamenga wint PAX Duif Publieksprijs

Beeld: Jesse-Ze Soepnel

22 september 2023

PAX reikt ieder jaar de PAX Duif uit aan mensen of initiatieven die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor vrede. De PAX Duiven werden dit jaar gewonnen door Bureau Burgerberaad, mensenrechtenvoorvechter Mpanzu Bamenga, ‘scheppingsactivist’ Rozemarijn van ‘t Einde en Sahar Shirzad.

Traditioneel worden de winnaars van deze prijs die worden gekozen door een vakjury, bekend gemaakt tijdens de vredesweek. Dit jaar was er voor het eerst ook een publieksprijs, waarbij iedereen kon stemmen op een van de genomineerde kandidaten. Deze PAX Duif publieksprijs is gewonnen door Mpanzu Bamenga. 

Het publiek koos Mpanzu voor zijn niet aflatende werk voor mensenrechten, vluchtelingen en diversiteit, en tegen discriminatie. Zo spande hij een rechtszaak aan wegens etnische discriminatie door de marechaussee, wat ervoor zorgde dat etnisch profileren door de marechaussee nu bij wet verboden is. Hij legde daarmee, samen met zijn samenwerkingspartners, een belangrijk juridisch fundament in de strijd tegen racisme.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.