Minister Ploumen zet eerste stap richting slachtoffers bloedkolen

Beeld: Vanwege de moordpartijen door paramilitaire organisaties ontvluchtte Juan Evangelista zijn woonplaats Becerril in de provincie Cesar in Colombia. Onder dwang verkocht hij zijn land voor een p

17 november 2014

Het steenkoolconvenant dat maandag door minister Ploumen en de Nederlandse energieproducenten werd gepresenteerd betekent een eerste stap op een lange weg naar genoegdoening van slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen rondom steenkoolmijnen in Colombia. Tot dusverre hebben de nabestaanden van de 3100 doden en 55.000 mensen die van hun land zijn verjaagd niet de erkenning en compensatie gekregen waarop ze recht hebben.

Marianne Moor van PAX: “Minister Ploumen gaat zich nu hard maken voor een dialoog tussen slachtoffers en de mijnbouwbedrijven. Dat is een eerste handreiking naar de slachtoffers. Maar deze toezegging is alleen wat waard als die dialoog er ook daadwerkelijk komt en leidt tot effectieve genoegdoening.”

Zorgelijk is dat het convenant niets zegt over de verantwoordelijkheid van de energiebedrijven ten aanzien van de slachtoffers. Marianne Moor: “Het is van groot belang dat ook zij als afnemers van kolen de mijnbouwbedrijven publiekelijk oproepen om werk te maken van erkenning en compensatie. Zonder genoegdoening voor misstanden uit het verleden, zal het huidige geweld tegen burgers door blijven gaan.” Daarnaast vindt PAX het teleurstellend dat energiebedrijven zich niet committeren aan individuele transparantie over de herkomst van hun steenkool, iets waar ook een meerderheid in de Tweede Kamer zich voor uitsprak.  

Bloedkolen
In het afgelopen zomer gepubliceerde PAX-rapport The Dark Side of Coal verklaren daders en getuigen dat mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitaire organisatie die in de mijnbouwstreek verantwoordelijk is voor naar schatting de ontheemding van 55.000 personen, 3.100 moorden en ruim 240 verdwijningen, hebben gesteund met geld en strategische informatie.

Nederlandse energiebedrijven behoren nog steeds tot de grootste afnemers van ‘bloedkolen’ van Drummond en Prodeco. PAX vindt dat de Nederlandse energiebedrijven moeten stoppen met de inkoop van bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven in gesprek gaan met de slachtoffers.

Minister Ploumen naar Colombia
OP 24 november vertrekt minister Ploumen samen met CEO’s van vijf energiebedrijven voor een handelsreis inclusief steenkolenmissie naar Colombia. Het gezelschap bezoekt de mijn van Drummond en spreekt met slachtoffers en vakbonden. Marianne Moor van PAX: “Tijdens deze missie kunnen de minister en energiebedrijven een belangrijke volgende stap zetten door zowel de mijnbouwbedrijven als de Colombiaanse regering toezegging te vragen de dialoog met slachtoffers ook daadwerkelijk aan te gaan.”

Lees ook Energiebedrijven, vergeet de slachtoffers van bloedkolen niet!

Ga naar www.stopbloedkolen.nl, wens de directeuren van de energiebedrijven een goede reis en vertel ze vooral: vergeet de slachtoffers niet!  

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!