De zorgen van slachtoffers in het Colombiaanse mijnbouwgebied moeten worden erkend en een regionaal verzoeningsproces op gang worden gebracht. Het helpt daarbij als onder meer energiebedrijven als afnemers van steenkool dit actief aanmoedigen. Dat stelde minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel vorige week tijdens een besloten conferentie over steenkool in Den Haag, waarbij ook mijnbouwbedrijf Drummond aanwezig was.
PAX is verheugd over de oproep van minister Ploumen. De uitspraken van de minister waren van extra belang omdat het mijnbouwbedrijf Drummond recent een rechtszaak heeft aangespannen tegen onder meer Amerikaanse en Colombiaanse mensenrechtenadvocaten. PAX is zelf niet aangeklaagd, maar wordt binnen de rechtszaak beschuldigd van samenzwering met het doel Drummond af te persen. Het bedrijf beroept zich in deze aanklacht op de zogeheten RICO Act, die in de VS in het leven is geroepen om de georganiseerde misdaad te bestrijden.
Minister Ploumen stelde ook dat rechtszaken niet de oplossing zijn en zelden leiden tot een constructieve dialoog.
Verzoening
Aanleiding voor de beschuldigingen aan het adres van PAX is het rapport The Dark Side of Coal dat de vredesorganisatie vorig jaar publiceerde, over de vermeende betrokkenheid van de mijnbouwbedrijven bij het paramilitair geweld in de regio. Tussen 1996 en 2006 vermoordden paramilitairen in totaal 3.100 mensen en verdreven ze 55.000 boeren van hun land. De slachtoffers hebben nooit compensatie of erkenning gekregen van de mijnbouwbedrijven gekregen, en de vertegenwoordigers van de slachtoffers worden nog steeds bedreigd. PAX zet zich in voor genoegdoening en verzoening in het mijnbouwgebied.
NGO’s: ‘Bescherm kritische stemmen’
Zo’n vijftig Nederlandse en buitenlandse organisaties, waaronder FNV, CNV, Oxfam Novib, Cordaid en SOMO, hebben een verklaring ondertekend die stelt dat kritische stemmen de ruimte moeten krijgen en niet met juridische stappen moeten worden bedreigd. Vicevoorzitter Catelene Passchier van FNV bood de steunbetuiging aan minister Ploumen aan vlak voor aanvang van de steenkoolconferentie. In de steunbetuiging uiten de ondertekenaars hun zorgen over de beschuldigingen aan het adres van PAX en andere ngo’s en personen die zich inzetten voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Cesar. Zij stellen onomwonden dat de juridische beschuldigingen geen bijdrage leveren aan het zo noodzakelijke proces van verzoening met de slachtoffers in Cesar.
De ondertekenaars roepen Europese beleidsmakers op om richting de Colombiaanse overheid en mijnbouwbedrijven het belang van maatschappelijke organisaties en andere kritische stemmen te verdedigen. Daarnaast dringen zij er bij Europese energiebedrijven op aan de mijnbouwbedrijven te bewegen de dialoog aan te gaan met de slachtoffers in Cesar.
Internationale trend
De vredesorganisatie is dankbaar voor de grote blijk van steun van vakbonden en collega-ngo’s. Marianne Moor van PAX: ‘De stappen van Drummond passen bij de internationale trend waarin grote bedrijven met juridische stappen onafhankelijke organisaties proberen tegen te werken. Wij zijn heel blij met deze openlijke steun en de nadrukkelijke oproep om kritische stemmen te beschermen. Wij betreuren het ten zeerste dat Drummond openlijk dreigende taal uit tegen een aantal mensen die het bedrijf bekritiseren. PAX bood Drummond een dialoog en een verzoeningsproces, en zoekt daarmee constructief naar een weg om vrede en genoegdoening te bewerkstelligen buiten de rechtsgang om. Deze stap van Drummond maakt duidelijk dat het bedrijf geen vrede zoekt, maar een juridische confrontatie.’