Mensen van goede wil

Beeld: Sarita Bajnath, een van de veelbelovende lokale Ambassades van Vrede die het vuur van de vrede levend houdt ontvangt het boek Mensen van goede wil. Foto © PAX

5 februari 2015

Het debat over de relatie tussen religie en geweld, tussen vrijheid en veiligheid kreeg een nieuwe impuls tijdens de presentatie van het boek ‘Mensen van goede wil. Een geschiedenis van de katholieke vredesbeweging Pax Christi 1948-2013’.

Mensen van goede wilOp woensdag 4 februari reikte bisschop De Korte dit boek van Maarten van den Bos als eerste uit aan mevrouw Jeanne Wesselink-Steenhof, een van de mensen die vanaf het prille begin betrokken was bij de vredesbeweging. Direct daarna kreeg Sarita Bajnath, een van de veelbelovende lokale Ambassades van Vrede die het vuur van de vrede levend houdt, het boek. Beide vrouwen laten zien dat er in de Nederlandse samenleving toen en nu actieve mensen zijn die de vredesbeweging verbinden met de samenleving en met de politiek.

Publieke theologie
Tijdens de boekpresentatie werd veel gezegd over de geschiedenis van de vredesbeweging, het krachtenveld van religie, samenleving en politiek. En vooral ook hoe de vredesbeweging daar in staat. Historicus James Kennedy schetste de historische context waarin een vredesbeweging zich bewoog en verbond die ook aan het heden waarin een organisatie als PAX zich bevindt. Theoloog Erik Borgman hield een pleidooi voor meer publieke theologie. Het tekent de vitaliteit van de vredesbeweging dat ze opnieuw actie voert in de samenleving over onder andere kernwapens. Het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens heeft inmiddels al ruim 25.000 handtekeningen opgehaald. En ook zijn er sinds drie jaar heel veel lokale Ambassades van Vrede bijgekomen.

Lees hier de toespraak die Jan Gruiters in het Museum Catherijneconvent hield.

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!