Meerderheid Nederlanders wil verbod op killer robots

Beeld: De Warmate V: Een 'geïntegreerde, automatische videotracker zorgt voor target tracking en aanval met minimale tussenkomst van de operator', aldus de producent WB Group.

13 november 2019

80 procent van alle Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dat blijkt uit een grootschalig opinieonderzoek dat in 10 Europese landen is gehouden. Ook in de andere 9 landen wil een flinke meerderheid dat regeringen werken aan een verbod op killer robots.

Dodelijke autonome wapensystemen, beter bekend als killer robots, zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder menselijke controle. Dat betekent dat het wapensysteem zelf kan besluiten tegen welk doelwit het geweld gebruikt, zonder directe interventie van een mens. Dit soort wapens bestaan nog niet, maar komen in rap tempo dichterbij.

Gezichtsherkenningssoftware

Onderzoek door PAX liet maandag nog zien dat veel wapenbedrijven werken aan systemen die steeds autonomer worden. Zo maakt het Turkse bedrijf STM bijvoorbeeld de KARGU. Dit is een drone die naar specifieke, vooringestelde coördinaten vliegt, om daar naar zijn doelwit te zoeken met behulp van gezichtsherkenningssoftware. Deze systemen zullen mogelijk ingezet worden op de grens tussen Turkije en Syrië.

Veiligheid

PAX maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Eén van de belangrijkste problemen met killer robots is dat beslissingen over leven en dood worden overgelaten aan een machine. Dat gaat in tegen het recht op leven en de menselijke waardigheid. Daarnaast zijn er ook grote zorgen over de veiligheid. Zo kan de drempel om geweld te gebruiken lager worden, omdat eigen soldaten geen risico lopen. Ook zouden dodelijke autonome wapens veel sneller kunnen handelen dan mensen, waardoor een conflict ook eerder kan escaleren als twee van zulke wapensystemen elkaar tegenkomen.

Internationaal verbod

Hierom werkt PAX, samen met NGO’s uit meer dan 60 landen die verenigd zijn in de Campaign to Stop Killer Robots, aan een internationaal verbod op dit soort wapens. Steeds meer landen zijn het met ons eens en vinden dat er een verdrag moet komen dat ervoor zorgt dat mensen altijd controle houden over het gebruik van geweld, zeker tegen mensen.

Uit het nieuwe opinieonderzoek blijkt dat ook de meerderheid van de Nederlanders dit wil. 80 procent is voor een verbod op killer robots. 10 procent weet het nog niet, slechts 10 procent is tegen.

De Nederlandse regering stelt zich daarentegen heel afwachtend op, en wil nog niet werken aan een nieuw verdrag. Terwijl de nood hoog is. Uit het onderzoek van PAX blijkt hoe snel de technologische ontwikkelingen gaan. Nu kunnen we nog voorkomen dat killer robots worden ontwikkeld en ingezet, dus het is tijd dat Nederland in actie komt. Voor het te laat is.

Meer weten?

Kijk ook op reprogrammingwar.org om de hoogte blijven van dit project.

Het opinieonderzoek werd uitgevoerd door de onafhankelijke surveyorganisatie YouGov, op verzoek van PAX namens de Campaign to Stop Killer Robots. Het onderzoek werd in oktober uitgevoerd in België, Finland, Duitsland, Hongarije, Italië, Ierland, Noorwegen, Nederland, Spanje en Zwitserland. Het onderzoek werd onder 1000 inwoners per land uitgevoerd, met uitozndering van Zwitserland en Ierland waar het onderoek onder 500 mensen is gedaan.

Meer over killer robots.

Zie ook het vandaag verschenen rapport Convergence? European positions on lethal autonomous weapon systems

Lees ook: Explosieve groei killer robots technologie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief