Nederland moet zich uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza, dat vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders. Bovendien moet Nederland geen wapens leveren aan Israël. Dat blijkt uit opinieonderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O, in opdracht van PAX.
63% van de respondenten vindt dat Nederland zich moet uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Slechts 11% is het hiermee oneens. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland geen wapens moet leveren aan Israël. Slechts 15% is het hier niet mee eens.
We hebben de resultaten ook laten uitsplitsen naar stemvoorkeur. Dan blijkt dat linkse stemmers in grote meerderheid tegen wapenleveranties zijn: 70%. Maar ook bij rechtse stemmers zijn de tegenstanders in de meerderheid:
- Centrumrechts: 47% tegen wapenleveranties, 23% voor
- Rechts-conservatief: 41% tegen wapenleveranties, 27% voor
Het standpunt van de rechtse partijen wijkt daarmee af van de opvatting van hun kiezers.
Grote groep voor economische sancties
De helft van de Nederlanders vindt dat er sprake is van apartheid in Israël en de Palestijnse gebieden. Ruim driekwart van de Nederlanders die bekend zijn met het nederzettingenbeleid, vindt dat Israël moet stoppen met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Van deze groep vindt twee derde dat Nederland sancties moet opleggen als Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen.
Weinig steun voor militaire samenwerking
Opvallend is dat slechts een op de vijf Nederlanders militaire samenwerking met Israël steunt, terwijl 36% van de mensen tegen zo’n samenwerking is. Toch staat Nederland op het punt om een nieuw defensieverdrag aan te gaan met Israël.
“Israël voert een nietsontziende oorlog tegen de Palestijnse bevolking in de Gazastrook, die grotendeels is verwoest.” zegt Thomas van Gool, Israël- en Palestina-expert bij PAX. “De duidelijke afwijzing van wapenleveranties aan Israël en de brede steun voor een permanent staakt-het-vuren zijn wat ons betreft een heldere boodschap aan het kabinet.”
Het complete onderzoek kun je lezen op de site van Ipsos I&O.