Meerderheid Nederlanders tegen killer robots

22 januari 2019

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is tegen de ontwikkeling van killer robots. Dat blijkt uit een enquête van IPSOS. Dit is een duidelijk signaal aan de Nederlandse politiek: voorkom dat deze wapens realiteit worden!

Volgens de enquête is 68% van de Nederlanders tegen, terwijl maar 12% voorstander is van killer robots.

Het onderzoek dat in 26 landen werd uitgevoerd, had als centrale vraag wat mensen vinden van wapensystemen die zonder menselijke interventie doelen kunnen selecteren en aanvallen. In deze landen was gemiddeld 61% tegen volledig autonome wapens, ook wel killer robots genoemd. Steun voor deze wapen was het grootst in India (50%) en Israël (41%). De grootste weerstand was in Turkije (78%) en Zuid Korea (74%).

Waarom?
Daarnaast vroeg de enquête de reden waarom mensen tegen killer robots zijn. Van de Nederlanders stelt 65% van de tegenstanders dat deze wapens een morele grens overschrijden, een machine zou niet de beslissing mogen nemen om te doden. 48% gaf als reden dat er niemand verantwoordelijk gehouden zou kunnen worden als er iets mis gaat, en 39% noemt de mogelijkheid van technisch falen als reden om tegen deze wapens zijn.

Tweede Kamer
Maandag vond er een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over killer robots. Miriam Struyk, Programma Directeur bij PAX was een van de sprekers tijdens deze bijeenkomst. Zij riep de Nederlandse regering op om internationaal een voortrekkersrol te nemen in het werken naar een internationaal preventief verbod. De opiniepeiling van IPSOS laat zien dat de Nederlandse bevolking deze oproep steunt.

Meer over killer robots en waarom ze moeten worden verboden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief