107 Landen hebben afgelopen week aangegeven volgend jaar te willen beginnen met onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens.
Dit deden zij tijdens de slotsessie van de Verenigde Naties Open Ended Working Group over nucleaire ontwapening (OEWG). Het is nu aan de aankomende vergadering van de Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om deze aanbeveling aan te nemen. De verwachting is dat dankzij de steun van deze overgrote meerderheid van landen in 2017 een conferentie plaats zal vinden, waar de onderhandelingen kunnen beginnen.
Kernwapens zijn de enige massavernietigingswapens die niet verboden zijn door een internationaal verdrag. Deze doorbraak is het resultaat van het nieuwe wereldwijde debat over nucleaire ontwapening. In 2013 werd tijdens de eerste conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens het effect van kernwapens op mens en milieu centraal gesteld. In totaal werden drie conferenties gehouden over de humanitaire gevolgen van kernwapens (Noorwegen, Mexico, Oostenrijk). Tijdens deze conferenties keken overheden samen met de academische wereld en het maatschappelijk middenveld naar onderzoeken over wat kernwapens kunnen aanrichten en wat er gedaan kan worden om de effecten te beperken. Er was maar één conclusie: de schade van het gebruik van kernwapens in bevolkte gebieden kan op geen enkele manier hersteld worden.
Eliminatie
Een verbod op kernwapens maakt het bezit en de inzet van kernwapens niet alleen illegaal voor landen, het is meteen het startpunt voor de volledige eliminatie. De overgrote meerderheid van de wereld staat inmiddels klaar om kernwapens te verbieden.