Maak kernontwapening prioriteit in nieuw regeringsbeleid

Beeld: PAX

25 oktober 2023

Veertig jaar na de grootste demonstratie ooit in Nederland gebeurt het opnieuw. Veertig jaar nadat 550.000 mensen zich verzamelden in Den Haag om te protesteren tegen de plaatsing van kernwapens, gebeurt het gewoon opnieuw. Maar nu in het grootste geheim. Je hoort er niet over op het nieuws en is het is nauwelijks onderwerp van debat. Maar er komen dus nieuwe kernwapens naar Nederland. Misschien zijn ze er zelfs al.

Ongekende investeringen in Kernwapens

Vandaag publiceert PAX een rapport over een wereld die niet ontwapent, maar juist ongekend investeert in (nieuwe) kernwapens. Door nieuwe Amerikaanse kernwapens toe te laten doet Nederland daar aan mee. Dat betekent dat ook aankomende generaties moeten leven met deze illegale massavernietigingswapens. Dat grootmachten de aankomende decennia nucleaire chantage kunnen blijven toepassen – zoals nu zichtbaar in Oekraïne – en dat ongekend humanitair leed als een zwaard van Damocles boven onze hoofden blijft hangen.

Nederland een serieuze rol spelen in ontwapening

We moeten dit voorkomen. De nieuwe Nederlandse regering, die na de verkiezingen wordt gevormd, moet handelen. Transparantie is nodig voor een eerlijke, open discussie over kernwapens en de rol van ons land hierin. Dat past een democratie. En Nederland moet eindelijk een serieuze rol gaan spelen in ontwapening, te beginnen met het verwijderen van kernwapens uit eigen land.

Onze oproep is helder

  • Maak kernontwapening een prioriteit in het nieuwe regeringsbeleid en zoek actief naar mogelijkheden om dat te realiseren
  • Wees transparant over de in Nederland aanwezige kernwapens
  • Voorkom dat nieuwe kernwapens naar Nederland komen en stuur de huidige terug
  • Onderteken het verbodsverdrag voor kernwapens (TPNW).

Lees het rapport

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.