Leven is in Area C van Palestijnse gebieden steeds moeilijker en onveiliger

17 februari 2021

Woonhuizen en noodhulplocaties die met de grond gelijk gemaakt worden. Kinderen die daardoor dakloos zijn. Schokkend nieuws dat het nieuws niet haalde omdat het geen nieuws meer is. Dat schreven we vorige week. Maar wacht, een update… NRC heeft inmiddels een artikel gewijd aan de sloop: Keer op keer wordt Humsa al-Fawqa gesloopt terwijl EU-vertegenwoordigers toekijken.

Afgelopen december was weer zo’n moment waarop het leven in Area C (deel van de Westelijke Jordaanoever) verder opgeschud werd door de Israëlische autoriteiten. 58 Palestijnse gebouwen werden vernield waardoor tientallen volwassenen en kinderen ontheemd zijn, en honderden mensen hun bewegingsvrijheid en toegang tot faciliteiten sterk zagen afnemen. De mensen, beroofd van hun huis, hadden weinig andere keus dan in tenten te leven. Ook deze zijn recent weggehaald, zie hier de beelden.

Wie in Google de zoekterm ‘Area C sloop woningen’ invoert, stuit niet op een stroom berichten over het onrecht dat Palestijnen treft. Wel kom je een artikel tegen over de bewoners van de Amsterdamse Kunbuurt die instemmen met de sloop van enkele woningen. Dat gaat daar kennelijk in goed overleg. In Area C is geen overleg. Daar gebeurt het gewoon en was het de afsluiter van een jaar waarin het aantal vernielingen en ontheemde Palestijnen piekte. Daarnaast staan er meer dan 3000 nieuwe Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied gepland. Kortom, het leven in het gebied wordt er nog moeilijker, onzekerder en onveiliger op.

Nieuwe infographics

Area C is bekend terrein voor PAX. We zetten ons er in voor mensen die leven onder bezetting. In vijf dorpen gelegen in de South-Hebron Hills in Area C, helpen wij gemeenschappen om veerkrachtig en weerbaar te blijven. Dat doen wij door beschermingsgroepen te ondersteunen, vaak zijn het vrouwen die hierin de leiding nemen. De beschermingsgroepen geven de bewoners zélf het woord over hun zorgen, behoeftes en wensen. Op deze manier hebben gemeenschappen zelf de hand in welke vorm van ondersteuning goed aansluit bij de eigen behoeftes. De situatie en problematiek verschillen namelijk per dorp. PAX vroeg Lauryn, Marieke en Sergeï, drie studenten die de minor datavisualisatie en infographics volgen aan de Hogeschool Utrecht, om de situatie in kaart en in beeld te brengen. Het geeft op een heldere manier inzicht in de gemeenschappen en de problematiek waar zij mee leven. Bekijk het hier.

Het monitoren en beschermen van mensenrechten in Area C is van groot belang. Helaas wordt het werk van mensenrechtenactivisten, journalisten, vrijwilligers en zelfs medische hulpverleners bemoeilijkt door de Israëlische autoriteiten. De ruimte voor kritisch mensenrechten- en vredeswerk in de Palestijnse gebieden krimpt hierdoor enorm.

Meld je aan voor online debat met (kandidaat-)Kamerleden

Met het aantreden van Joe Biden belooft het een interessant jaar te worden in het Midden-Oosten. Hoe moet Nederland zich verhouden tot de situatie in Israël-Palestina? En wat is er nodig om tot een duurzame vrede te komen? Hierover gaan Kamerleden en kandidaat-Kamerleden met elkaar in gesprek op 23 februari van 16.00 uur tot 17.30.

Het debat wordt geleid door Dr. Peter Malcontent, een erkend specialist op het terrein van de geschiedenis van de mensenrechten en het Nederlandse buitenlandse beleid op dat gebied. We zijn blij dat we de volgende sprekers mogen verwelkomen:

  • Sadet Karabulut is sinds 2006 Tweede Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP.
  • Sjoerd Sjoerdsma is sinds 2012 Tweede Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken voor D66.
  • Daniëlle Hirsch is kandidaat-Tweede Kamerlid voor GroenLinks en de huidige directeur van milieu- en mensenrechtenorganisatie Both Ends.
  • Mustafa Amhaouch is sinds 2016 Tweede Kamerlid en woordvoerder buitenlandse handel voor het CDA.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!