Lessen in vrede in Aleppo

29 april 2016

Kinderen in de Syrische stad Aleppo groeien op in oorlog en raken gewend aan extreem geweld. Vaak kunnen zij niet naar school, doordat er geen leraren meer zijn, of omdat de schoolgebouwen zijn gebombardeerd. PAX helpt – met een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij – zodat kinderen toch naar school kunnen gaan.

Samen met de Syrische organisatie Kesh Malek maakt PAX bestaande gebouwen geschikt en schoolt leerkrachten bij om lessen in vrede mogelijk te maken. Zelfs als er bommen vallen willen de kinderen van Aleppo graag naar school, want school is hun houvast. Op veel scholen worden kinderen geïndoctrineerd, de leerkrachten prediken haat. Samen met Syrische partnerorganisaties biedt PAX de kinderen een alternatief: scholen waar álle kinderen welkom zijn en gerespecteerd worden, ongeacht ras, religie of geslacht. Dat is in de verdeelde samenleving die zo getekend is door oorlog en haat, een hele bijzondere prestatie.

Via de ‘Lessen in vrede’ leren 2300 kinderen verdeeld over 7 scholen over elkaars verschillen en komt dit onderwerp ook thuis bij de ouders en hun omgeving terecht. Zo werken ze samen aan toekomstige vrede.

Kijk op zondagavond 1 mei naar NPO 1 naar het programma Eén tegen 100 en kijk wat PAX doet voor kinderen in Syrië. De dag erna is directeur Freek Landmeter te gast bij RTL 4 Koffietijd om meer te vertellen over de situatie in Aleppo.

Lees ook Postcode Loterij Goed Geld Gala steunt ook vredeswerk in Syrië

Schrijf je in voor de nieuwsbrief