Laat wetenschap niet meehelpen aan ontwikkeling ‘killer robots’

27 februari 2020

Universiteiten over de hele wereld lopen het risico om onbedoeld bij te dragen aan de ontwikkeling van autonome wapens, ook wel killer robots genoemd. In een nieuw project gaat PAX het gesprek aan met studenten, wetenschappers en universiteiten over hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Dat een dergelijk risico bestaat, blijkt bijvoorbeeld uit een samenwerking tussen het Australische ministerie van defensie en twee Australische universiteiten. De Universiteiten van New South Wales en Queensland krijgen samen 5,5 miljoen euro voor een onderzoeksproject naar hoe ethisch gedrag in autonome wapens geprogrammeerd kan worden. Maar moraliteit en ethiek zijn altijd afhankelijk van de context. Er is geen universeel model van wat ethisch juist is, laat staan dat het mogelijk is een algoritme te leren om ethische keuzes te maken. Dit soort onderzoeksprojecten zijn daarom een gevaarlijke stap in de richting van het idee dat killer robots acceptabel zouden zijn.

Universiteiten zouden daarom maatregelen moeten nemen om de maatschappelijke gevolgen van hun onderzoeksprojecten te evalueren, zeker in het geval van samenwerking met defensie of wapenbedrijven. Er zijn nog veel open vragen over wat de impact van kunstmatige intelligentie in de toekomst zal zijn. Daarom is het belangrijk dat juist bèta-studenten getraind worden om over dit soort vraagstukken na te denken.

PAX gaat samen met andere leden van de Campaign to Stop Killer Robots in gesprek met universiteiten, wetenschappers en studenten. In meer dan 10 landen worden debatten, informatieavonden en andere activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Tenslotte kunnen wetenschappers zich aansluiten bij de gelofte niet aan autonome wapens mee te werken, gestart door het Future of Life Institute van Max Tegmark, professor natuurkunde aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT. Deze ‘pledge’ is al door meer dan 3000 wetenschappers en experts getekend.

Laat je stem horen! 

Met jouw stem vergroten we de druk op betrokken bedrijven, organisaties en de Nederlandse overheid. Zo maak je, samen met vele anderen, impact om killer robots daadwerkelijk te verbieden!

Download het rapport Conflicted Intelligence
Download de action kit Save your university from killer robots

Schrijf je in voor de nieuwsbrief