Koenders gesprek met nabestaanden Srebrenica kan kantelpunt zijn

Beeld: Begraafplaats Potocari

8 juli 2015

Niet langer ontkennen, afschuiven, maar een dialoog met de vrouwen van Srebrenica, dat zou een kantelpunt kunnen zijn in de relatie Nederland- Srebrenica.
Vredesorganisatie PAX juicht het toe dat minister van buitenlandse zaken Koenders komende zaterdag in Bosnië aan de twintigste herdenking van de val van Srebrenica zal deelnemen en dat hij een ontmoeting zal hebben met de nabestaanden van Srebrenica.

Die ontmoeting moet dan wel iets opleveren. PAX bepleit een hernieuwd politiek initiatief dat slepende rechtszaken kan helpen beëindigen.  

Anderhalf jaar terug oordeelde de Hoge Raad dat de staat der Nederlanden verantwoordelijk is voor de dood van drie mannen; zij hadden niet door Dutchbat van de compound mogen worden weggestuurd. Defensieminister Hennis voerde een jaar geleden een goed en lang gesprek met hun nabestaanden. Zij bood in dat gesprek excuses aan, dat overigens helaas niet in het persbericht geformuleerd is; er wordt slechts naar verwezen. Er loopt nog een andere rechtszaak namens enkele duizenden nabestaanden. De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli 2014 dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van 300 mannen. Zowel de klagers als ook de staat gingen in beroep. Als er geen schikking buiten de rechtszaal mogelijk is, zal die zaak waarschijnlijk ook tot en met de Hoge Raad worden uitgevochten.

PAX roept de minister en de politiek op om te proberen alsnog buiten de rechtszaal tot overeenstemming te komen. Het gesprek dat Koenders heeft met de nabestaanden moet dan het eerste zijn in een reeks gesprekken waar ook het parlement aan moet deelnemen. De nabestaanden willen immers, nog steeds, gehoord worden.      

Koenders’ gesprek met de nabestaanden kan een kantelpunt vormen. Hij kan, voortbouwend op het begin gemaakt door zijn collega Hennis, de heilloze weg van ontkenning en afschuiven verleggen, en het zicht openen op een proces van dialoog en herstel van relaties met de nabestaanden van Srebrenica. Het is er hoog tijd voor, twintig jaar na dato.

In Nederland wordt op zaterdag 11 juli op het Plein in Den Haag, voor het gebouw van de Tweede Kamer en het Ministerie van Defensie de nationale Srebrenica herdenking gehouden. Die is van 15.00 – 16.30 uur. Cabaretier Vincent Bijlo is een van mensen die een toespraak zal houden. Aan het einde van de ceremonie worden ballonnen opgelaten met de namen van hen die afgelopen jaar zijn geïdentificeerd en worden begraven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief