Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

Beeld: Mensen worden gevacueerd uit Moadimiya

2 december 2016

De situatie voor de 1,3 miljoen Syriërs in belegerde steden en dorpen wordt steeds wanhopiger. Troepen van het Syrische regime hanteren een nieuwe tactiek: de burgerbevolking wordt gedwongen te kiezen tussen de dood of gedwongen verplaatsing.

Dat blijkt uit het vierde kwartaalrapport van Siege Watch, dat de belegeringen in kaart brengt. Momenteel worden 300.000 meer mensen belegerd dan drie maanden geleden. Siege Watch is een project van PAX en The Syria Institute.

Oorlogsmisdaden
“De wereld heeft Syrië volkomen laten zitten. Het is ondragelijk om live op social media toe te moeten kijken hoe Aleppo vernietigd wordt”, zegt Marjolein Wijninckx, programmaleider Syrië bij PAX. “De patstelling in de VN-Veiligheidsraad ontslaat individuele staten niet van hun verantwoordelijkheid om alles in het werk te stellen oorlogsmisdaden te stoppen.”

Burgers als onderpand
Een van de nieuwe tactieken van het Syrische leger is om de bevolking onder belegering tot overgave te dwingen door hevige aanvallen af te wisselen met periodes van onderhandeling. Daarbij is er voor de burgerbevolking geen andere keuze dan tussen de dood of gedwongen verplaatsing. In Daraya en Homs is dit al gebeurd. 

Topje van de ijsberg
Oost-Aleppo, dat in snel tempo door de Syrische regeringstroepen wordt veroverd, is slechts het topje van de ijsberg. Grootschalige humanitaire rampen dreigen ook in de belegerde steden Madaya, Douma en al-Waer. Burgers in belegerde steden en dorpen hebben te maken met ernstige voedseltekorten. Brandstof en medicijnen zijn schaars. De winter zal deze tekorten nog ernstiger voelbaar maken. Syriërs die in deze omstandigheden moeten leven hebben acuut hulp nodig.

Aanvallen met verboden wapens
Het regime bombardeert voortdurend burgerdoelen en maakt daarbij gebruik van verboden wapens zoals landmijnen, clustermunitie en chemische wapens. In veel belegerde steden en dorpen zijn burgers van elke medische hulp verstoken, wordt noodhulp geblokkeerd en zijn ziekenhuizen verwoest. Scholen en medische hulpposten posten zijn verwoest. 

Een arts in Oost-Aleppo zei tegen The Guardian: “Deze campagne van het regime is een uitroeingsoorlog. Alles en iedereen is een doelwit; mensen, bomen en stenen… We hebben niemand naast ons behalve God.”

Siege Watch –  Fourth Quarterly Report on Besieged Areas in Syria – August-October 2016
Samenvatting van het Siege Watch rapport

Zie ook: siegewatch.org

Schrijf je in voor de nieuwsbrief