Categorieën
Nieuws

Keerpunt bereikt in internationale discussies tegen bombarderen van dorpen en steden

Deze week kwamen 133 staten bijeen in Wenen om te spreken over het grote leed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De tweedaagse conferentie – de grootste tot nu toe over dit onderwerp – markeerde een kantelpunt.

Beeld: Foto Dirk-Jan Visser

Deze week kwamen 133 staten bijeen in Wenen om te spreken over het grote leed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De tweedaagse conferentie – de grootste tot nu toe over dit onderwerp – markeerde een kantelpunt.

Na jaren van discussie en herhaaldelijk oproepen tot actie van de VN Secretaris-generaal, organisaties zoals het Internationale Rode Kruis en een wereldwijde coalitie van NGO’s (INEW*), werd in Wenen brede steun uitgesproken voor het ontwikkelen van een internationale politieke verklaring om de humanitaire gevolgen van deze wapens te voorkomen. Nederland sprak haar steun voor een dergelijke verklaring nog niet uit.

“Dat is verrassend”, aldus PAX wapenexpert Roos Boer, die in Wenen aanwezig was. Aan de ene kant erkent Nederland dat het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden een probleem is, maar in tegenstelling tot landen als Duitsland, Frankrijk en Italië sprak zij in Wenen nog geen steun uit voor een politieke verklaring. Een gemiste kans.”  

Er bestond in Wenen brede consensus dat deze verklaring een middel moest zijn bij het voorkomen van dit leed, en geen doel op zich. Boer: ”Het humanitair leed dat door explosieve wapens wordt veroorzaakt is enorm, en vaak van lange duur door de impact op infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen en water en elektriciteitsvoorzieningen.”

Aan het einde van de conferentie kondigde Ierland aan om het stokje nu over te nemen van Oostenrijk, door op 18 november een bijeenkomst te organiseren in Geneve, waar een open consultatie zal plaatsvinden over welke elementen in de verklaring moeten komen te staan.

“Voor Nederland is dit een mogelijkheid om zich alsnog bij de groep landen te scharen die een politieke verklaring ondersteunt”, aldus Boer. “Een besluit dat logischerwijs zou volgen uit eerdere uitlatingen van Nederland en het belang dat zij aan de bescherming van burgers hecht.” 

Staten die hun steun hebben uitgesproken voor een politieke verklaring
Angola, Antigua en Barbuda, Argentinië, Bangladesh, Barbados, België, Belize, Bosnië en Herzegovina, Botswana, Brazilië, Bulgarije, Centraal Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Congo, Costa Rica, Cyprus, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Ethiopië, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ierland, IJsland, Indonesië, Iran, Italië, Jamaica, Kameroen, Kenia, Kroatië, Liechtenstein, Liberia, Lesotho, Luxemburg, Madagaskar, Maleisië, Mali, Malta, Mexico, Moldavië, Monaco, Montenegro, Mozambique, Marokko, Nicaragua, Nieuw Zeeland, Nigeria, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oeganda, Oekraïne, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Peru, Portugal, Samoa, San Marino, Senegal, Servië, Slovenië, Somalië, Spanje, Sri Lanka, St Kitts en Nevis, St Vincent en de Grenadines, Togo, Tsjechië, Uruguay, Zambia, Zimbabwe, Zweden, Zwitserland.

Het International Network on Explosive Weapons (INEW)
INEW werd in 2011 opgericht door Action on Armed Violence, Article 36, Center for Civilians in Conflict, Handicap International, Human Rights Watch, Norwegian People’s Aid, Oxfam, PAX, Save the Children and the Women’s International League for Peace and Freedom vanwege het grote humanitair leed dat in hedendaagse conflicten wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden.  Lees meer op: www.inew.org

Bekijk ook