Joegoslaviëtribunaal veroordeelt Ratko Mladic tot levenslang

Beeld: Mladic en Karadzic Foto UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia / Flickr.com / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

22 november 2017

Ratko Mladic is vandaag door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. ‘De beul van de Balkan’ is schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht. Vredesorganisatie PAX is blij met deze uitspraak. PAX ziet het vonnis als een erkenning van het leed van de overlevenden en nabestaanden.

Op uitnodiging van PAX waren acht vrouwen van de diverse Verenigingen van Vrouwen van Srebrenica aanwezig in de rechtszaal. Al ruim 20 jaar ondersteunt PAX hen in een campagne voor waarheid en gerechtigheid.

Voor de vrouwen is Mladic de verpersoonlijking  van het kwaad, omdat hij met zijn troepen Srebrenica binnenviel. Karadzic die een gevangenisstraf van 40 jaar uit zit, was op 11 juli 1995 fysiek niet aanwezig in Srebrenica.

‘Herstel van vertrouwen tussen bevolking nu van groot belang’
Hoe het vonnis bij de Servische bevolking valt, is problematisch. PAX woordvoerder Dion van den Berg hoopt dat met de afronding van het Tribunaal de zoektocht naar gerechtigheid niet stopt. Van den Berg: “Ik hoop dat er nu ook aandacht komt voor andere zaken dan de juridische, zoals herstel van vertrouwen tussen de diverse bevolkingsgroepen en compensatie voor de slachtoffers, dat is van groot belang. We hopen dat deze uitspraak een startpunt is van een nieuwe strategie om landen en bevolkingsgroepen te verleiden het gesprek over het verleden te voeren en een gemeenschappelijke route te vinden die leidt naar democratie en lidmaatschap van de Europese Unie.”

Zie ook het dossier Srebrenica

Op 12 december organiseert PAX weer een Balkanborrel: The Future of War Crime Trials in the Western Balkans
Hoe zullen oorlogsmisdaden worden bestraft in de westelijke Balkan? Zal straffeloosheid heersen, of zullen oorlogsmisdadigers voor de rechter worden gebracht in lokale en nationale rechtbanken in de regio? Kom ook en discussieer mee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief