Istanbouli Theater heropent theater in Nabatiyeh, Libanon

22 augustus 2016

PAX en Istanbouli Theater werken samen in het zuiden van Libanon. Door middel van theater, kunst en cultuur wordt er gebouwd aan alternatieve en nieuwe plekken voor de ontwikkeling en het bij elkaar komen van jongeren en verschillende gemeenschappen.

Istanbouli Theater begon in Tyrus waar een groep vrienden in 2014 een oud theater in gebruik nam. Cinema al Hamra werd al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt en zou vanaf dat moment weer dienen als een plaats voor jonge mensen om zich te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten; buiten de gebaande paden en structuren. Op deze manier werden kunst en cultuur de motoren voor sociale verandering en een manier om jongeren en gemeenschappen bij elkaar te brengen, te dromen en om op een andere manier naar de realiteit te kijken door middel van film, theater en andere kunstvormen.

2

Maar het team heeft nog niet genoeg, gaat door en heeft grootse ambities voor Libanon. In Nabatiyeh (een andere stad in het zuiden) kreeg het Istanbouli team wederom de gelegenheid een oud theater op te knappen en in gebruik te nemen. Afgelopen zaterdag vond de opening van Cinema Stars plaats. Dit viel samen met de opening van het internationaal theaterfestival dat van 20-26 augustus in Libanon plaatsvindt. Voorstellingen uit verschillende landen worden opgevoerd in Nabatiyeh, Beiroet en Tyrus.

6Z9A2046

De opening van Cinema Stars was een groot feest. Geïnteresseerden uit Nabatiyeh, een handjevol mensen uit Beiroet, een grote groep fans uit Tyrus en natuurlijk de buurtbewoners van het theater die verbaasd en met verwondering het evenement aanschouwden waren aanwezig. Een later georganiseerde optocht door de stad (compleet met een traditionele Palestijnse drumband), zorgde voor nog meer mensen die zich spontaan aansloten bij het feest.

XH0A8951

Voor mij was deze prachtige avond de opening van een nieuw hoofdstuk met het Istanbouli team. Ik vind het fantastisch om te zien hoe de energie en vreugde van zoveel jonge mensen zoveel mensen weet te mobiliseren. Ondanks de ingewikkelde situatie in (het zuiden van) Libanon kan deze fantastische avond, met de heropening van een historisch gebouw, de opvoering van prachtig theaterstuk door een Irakees gezelschap en met veel vreugde en lachende mensen, het begin zijn van een nieuwe verhaal voor Nabatiyeh.

Een eerder gepubliceerd artikel over Istanbouli Theatre in het Nederlands vind je hier:

https://www.humanityhouse.org/verhalen/een-cultuur-van-vrede-in-libanon/

Nog meer lezen? 

http://www.dailystar.com.lb/Arts-and-Ent/Culture/2016/Aug-18/367688-stars-to-shine-for-theater-festival.ashx

http://www.aljazeera.com/news/2016/05/stars-cinema-aims-revive-southern-lebanon-160516114736255.html

http://www.beirut.com/l/46306

Schrijf je in voor de nieuwsbrief