Interview: “De mensen gingen van binnenuit dood”

23 augustus 2013

De berichten over een gifgasaanval in Damascus stroomden binnen. Adopt  A Revolution Duitsland steunt activisten in Damascus. Op de ochtend van woensdag 21 augustus, een paar uur na de aanvallen hadden ze een Skype interview met een activist uit de voorstad Erbin, een paar kilometer van Zamalka, waar een gifaanval zou zijn geweest. 

Adopt A revolution: Wij kregen vanochtend berichten binnen over gifgasaanvallen in Zamalka, Ain Tarma en Moadhamiyya. Wat hebben jullie in Erbin hiervan gemerkt?

Sami: Erbin ligt vier kilometer van Zamalka. Tussen vier en vijf uur vannacht riepen de Moskeeën in Erbin de mensen op om hun ramen en deuren gesloten te houden omdat er met gifgas werd geschoten. Tegelijkertijd werden overal in Erbin vuren aangestoken om het gifgas te verdrijven. De hele stad zat in de rook.

Waren er in Erbin ook doden en gewonden?

Nee, voor zover mij bekend niet in Erbin. Maar vanaf vijf uur ’s ochtends kwamen er bij ons in het ziekenhuis doden en gewonden uit Zamalka en Ain Tarma. Tot vanmiddag 12 uur hebben we al 85 doden geteld en 40 mensen worden nog behandeld. Uit andere buurten in Ghouta [een andere wijk in Damascus] horen we van vergelijkbare aantallen. In totaal zijn er nu meer dan 750 doden geteld.damascus-gifgas-aanval-EN

Wat voor soort verwondingen hebben de mensen die in de ziekenhuizen aankomen?

Ze hebben allemaal ademhalingsproblemen. Veel mensen zijn witbleek en hebben schuim rond hun mond, vooral de kinderen. Hun pupillen zijn heel erg klein en rondom hun neus en mond is het grijs en grauw.

Hoe worden de mensen behandeld?

Ons veldhospitaal kan dit aantal mensen niet aan. We hebben geen geschikte medicamenten. Om de luchtwegen vrij te maken wrijven we de mensen in met uien. Dat helpt een beetje.

Wat wijst erop dat het een aanval met chemische wapens is? Kan het ook een ‘gewone’ aanval op Zamalka zijn geweest?

Het is nu anders dan bij vergelijkbare aanvallen. Er is bijna geen bloed. De slachtoffers hebben geen zichtbare wonden.  Ze gaan van binnenuit dood! We worden bijna dagelijks met mortieren en vanuit vliegtuigen beschoten. Ook vandaag weer, vanaf een uur of zeven Hierbij komen dagelijks tussen de tien en 20 mensen om. We weten hoe de slachtoffers er gewoonlijk uitzien. Bij de grootste aanval tot nu toe, in juli 2012, stierven36 mensen. Vannacht waren het er meer dan 750. Wat zou het anders dan gifgas zijn geweest?

De VN inspecteurs zijn net aangekomen in Syrie, om eerdere gifgasincidenten te onderzoeken. Zijn ze al  in Zamalka geweest?

We hebben gehoord dat de VN inspecteurs in de binnenstad in Damascus in een hotel zijn ondergebracht, maar een paar kilometer van Zamalka. Ze zouden hier in 20 minuten kunnen zijn, maar tot nu toe zijn ze niet opgedoken. We begrijpen dat niet. Waarom?

Welke beschermingsmaatregelen nemen de mensen in Erbin tegen een gasaanval?

zelfgemaakt gasmasker uit Syrie
zelfgemaakt gasmasker uit Syrie

Eigenlijk niets. Vanuit ons comité hebben we geprobeerd zelf gasmaskers te maken. Maar die functioneren eigenlijk niet. We proberen alert te zijn en meteen te waarschuwen, zoals vanochtend. Maar echte bescherming is er niet

Het interview werd via Skype gevoerd op 21 augustus om 13.30

Helpen? Ga naar Adoptarevolution.nl of Adoptarevolution.org.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief