In memoriam Pater Hadi al-Aya

13 juli 2017

Maandag overleed pater Hadi al-Aya, oprichter van de Libanese organisatie AJEM (Association Justice et Miséricorde). Hij leed al enige jaren aan kanker. Père Hadi, zoals iedereen hem noemde, was een antonitische pater die in 1996 begon te werken met gevangenen in Libanon’s grootste gevangenis, Roumieh, en zich zijn leven lang inzette tegen de doodstraf. AJEM werd in 1996 opgericht om gevangenen te ondersteunen, bijvoorbeeld door ze met hun familie te verzoenen, door hun borgsom te betalen en door ze te helpen met reïntegratie na vrijlating. “De gevangenis is een spiegel van de samenleving”, zei Père Hadi altijd.

In 2002 ontmoette ik Père Hadi voor het eerst en in 2003 ging PAX met AJEM samenwerken. Al snel werd AJEM actief lid van het Pax Christi Internationaal netwerk. Père Hadi hoopte bij te dragen aan een vredesbeweging in het Midden-Oosten. Met wat kleine steun van PAX slaagde AJEM er al snel in te groeien. De organisatie implementeerde grote projecten, zoals een speciale afdeling voor aidspatienten in de Roumieh gevangenis en een speciaal programma voor drugsverslaafde gevangenen. Al snel had AJEM geen steun van PAX meer nodig, maar bleef wel actief in het netwerk.

Père Hadi genoot ervan zijn leven te geven aan God en aan de samenleving. Hij stond 24 uur per dag klaar voor de mensen die hem nodig hadden en ging bijvoorbeeld midden in de nacht naar een voormalig drugsverslaafde met een terugval toe. Hij bouwde een huis voor mensen die uit de gevangenis werden vrijgelaten maar niemand meer hadden om op terug te vallen. Ze konden tijdelijk in dat huis wonen, todat ze werk hadden gevonden en weer op eigen benen konden staan. Bij sommigen ging dat goed, anderen lukte het niet. Père Hadi was een voorbeeld van hoe je altijd de mens in de ander moet blijven zien.

Op maandag 10 juli overleed Père Hadi op 55-jarige leeftijd. Hij zal velen blijven inspireren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief