De beelden van uitgehongerde mensen in Madaya, een voorstad van Damascus, schokken nog steeds. Ook na vijf jaar geweld en vernietiging in Syrië. Maar uit onderzoek dat PAX samen met The Syria Institute verricht heeft, blijkt dat Madaya slechts het topje van de ijsberg is.
Het onderzoek resulteert in een interactieve kaart van Syrië die te vinden is op de siegewatch.org. PAX publiceerde op 12 januari een Syria Alert over de belegeringen: ‘Over a million Syrians under siege‘
Honger als wapen
Meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering, dat getal is bijna drie keer zo hoog als de getallen die door de Verenigde Naties gehanteerd worden. ISIS en diverse groepen maken gebruik van belegeringen, maar in veruit de meeste gevallen is het regeringsleger en de bondgenoten van het regime waaronder de Libanese Hezbollah verantwoordelijk voor de belegeringen. De meeste belegeringen vinden plaats in de voorsteden van Damascus en zijn bedoeld om gemeenschappen die de opstand steunen tot overgave en onderwerping te dwingen. Honger in die belegerde gebieden is geen ongunstig effect van het conflict, het wordt bewust als wapen ingezet.
Onderhandelingen
Op 25 januari starten in Geneve nieuwe onderhandelingen onder leiding van de VN om een einde te maken aan het Syrisch conflict. Ook de bondgenoten van Assad, Iran en Rusland, hebben zich daaraan gecommitteerd. Het opheffen van de belegeringen en toelaten van voedsel, water en medische hulpmiddelen zou een minimale vertrouwenwekkende maatregel moeten zijn om deze onderhandelingen enige kans van slagen te geven. Daar zou ook de Nederlandse regering Rusland en Iran op aan moeten spreken. Tot die tijd is het misschien een idee om de stem van Syrische activisten maar eens serieus te nemen die stellen dat één voedseldropping boven Madaya wel eens effectiever zou kunnen zijn dan tientallen bombardementen op ISIS in Raqqa.
Lees: Syria Alert issue XVIII – Over a million Syrians under siege
Bekijk ook de interactieve kaart met de belegeringen in Syrië: siegewatch.org