Honger als wapen

27 november 2013

Al meer dan een jaar belegert het Assad-regime Mouadhamiyet as-Sham en Darayya, twee voorsteden in het zuiden van Damascus. Geen voedsel, geen medicijnen, niets komt erin. Vooral kinderen sterven als slachtoffer van ondervoeding. Deze belegering is bedoeld als straf voor deze revolutionaire wijken, de leuze die gebruikt wordt is “uithongering tot onderwerping”, in het Arabisch “al-djoe’ hatta r-roekoe’, الجوع حتى الركوع”. Om aandacht te vragen voor deze oorlogsmisdaad (het is een ernstige schending van het international oorlogsrecht) en de wereld te vragen in actie te komen, is de Syrisch-Palestijnse journalist Qusai Zakarya (niet zijn echte naam) een hongerstaking begonnen.
http://www.youtube.com/watch?v=EaxqXyi2dz4

In zijn videoboodschap vraagt Qusai de wereld om alles te doen om de belegering te doorbreken en te zorgen dat noodhulp de belegerde gebieden bereikt.
Je kunt Qusai volgen op zijn blog of via de Facebookpagina.
Zie ook Syria Alert 12 van IKV Pax Christi, waarin de VN Veiligheidsraad opgeroepen wordt toegang tot de belegerde gebieden te verzekeren.
Ook Pax Christi Internationaal vraagt in een verklaring aandacht voor dit uithongeringsbeleid.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!