Syrische vluchtelingen bezoeken vanaf vandaag scholen, kerken, verenigingen en andere groepen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en nemen de tijd om in gesprek te gaan met de luisteraars. Het Leidsche Rijn College in Utrecht ontvangt vandaag vluchtelingen in zeven groepen.
PAX heeft al zo’n 35 bezoeken gepland, waarbij meer dan 1100 Nederlanders aanwezig zullen zijn. Dat aantal zal nog oplopen: PAX gaat tot het einde van het jaar door met de reeks bezoeken.
De Syrische sprekers vinden het belangrijk dat Nederlanders meer weten van hun achtergrond. Dit zegt één van hen: “Ik wil graag dat ze me leren kennen, daarom vertel ik hoe ik in Nederland ben beland. Ik werd opgeroepen om te gaan vechten in het leger van Assad. Maar ik wilde geen moordenaar zijn. Wie dat weigert is meteen in levensgevaar. Ik vind het belangrijk dat Nederlanders meer weten over ons, over Syrië. Ze snappen dan beter waarom we zijn gevlucht.”
Verbinden
Projectleider Cerian van Gestel van PAX: “Iedereen wordt in het nieuws en op sociale media geconfronteerd met verhalen over vluchtelingen. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe misverstanden en vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen als vluchtelingen en leerlingen van scholen elkaar in een persoonlijke ontmoeting echt beter leren kennen. Het blijkt telkens dat als je mensen met elkaar verbindt de overeenkomsten meteen duidelijk worden. Vluchtelingen zijn mensen zoals wij, het enige verschil is dat ze de veiligheid en geborgenheid zoeken die wij al hebben.”
Begrip
Vredesbeweging PAX werkt al vijftien jaar voor vrede in Syrië en organiseert de bezoeken voor meer kennis en begrip voor de achtergrond van vluchtelingen in Nederland. Zowel leerlingen als leraren reageren enthousiast op het initiatief. Zo zegt een leerling na een bezoek: “Ik ken nu het echte verhaal van vluchtelingen en niet wat de media ervan maken.” Een ander: “Ik had niet verwacht dat het zo erg was.” Een leraar: “Studenten hebben aangegeven dat ze heel anders over vluchtelingen zijn gaan denken en daar thuis over hebben gepraat.” Een ander: “Ik heb vaker gastsprekers en weet dat leerlingen daar goed op reageren, onbekend maakt onbemind.”
Voor het aanvragen van een bezoek zie Luister naar het verhaal van de vluchteling
Zie ook: Vluchtelingen: het verhaal
Lees ook: Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling