Het Israelische team voor het Arabisch Vredes Initiatief

1 augustus 2014

Sinds enkele jaren werkt PAX met Israëlische en Palestijnse partners en partners uit andere Arabische landen aan het bekendmaken van het Arabisch Vredes Initiatief. Dit initiatief stamt uit 2002 en biedt Israel vrede en normale relaties met de Arabische landen als het conflict met de Palestijnen wordt opgelost volgens een aantal in het initiatief beschreven richtlijnen. Die richtlijnen wijken niet zover af van de positie die de internationale gemeenschap al langer inneemt. In een eerdere blog ben ik al eens ingegaan op de ontwikkelingen en relatieve successen  rond dit initiatief.  Nu wil ik vooral uw aandacht vragen voor de brief die het Israëlische team heeft gestuurd naar de partners naar aanleiding van de verschrikkingen die gaande zijn in Gaza. Geweld dat zoveel onschuldige slachtoffers eist, leidt niet alleen tot afschuw en radicale afwijzing van het Israëlische regeringsbeleid. Het leidt, in Europa maar ook in de regio, ook tot een oplaaien van anti Joodse gevoelens. In Europa neemt het aantal gewelddadige incidenten gericht op Joodse mensen en instituties toe. De gewelddadige wijze waarop in Parijs demonstranten tegen de Gaza oorlog ook synagogen en Joden bedreigden was schokkend. Maar ook in Nederland hebben we ondertussen de voorbeelden van de demonstraties in de Schilderswijk in Den Haag waar met ISIS vlaggen wordt gezwaaid en demonstranten oproepen tot moord op Joden. En ook bij de grotere demonstraties tegen de Gaza oorlog moeten telkens door de ordediensten antisemitische  leuzen worden verwijderd.

Het oplaaien van het conflict zet ook de verhoudingen tussen vredesactivisten in de regio onder druk. Het Israëlische team voor het Arabisch Vredes Initiatief heeft daarom aan zijn mede activisten in Palestina en andere Arabische landen een verklaring gestuurd waarin zij de oorlog in Gaza duidelijk afwijzen. Geweld kan nooit een oplossing brengen. Steun en deel hun verklaring op de facebook pagina van het Arabisch Vredes Initiatief project te vinden is.     

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!