Je eigen huis en dat van je buren is met de grond gelijk gemaakt. Dus zit je dakloos met je gezin in de modder omdat de tent waarin je noodgedwongen sliep in beslag is genomen, de vorige ook al. Het is helaas de realiteit voor de mensen in Humsa, een bedoeïenengemeenschap in Area C op de Westelijke Jordaanoever. Telkens wordt dit Palestijnse dorp door het Israëlische leger gesloopt. Zelfs gebouwen voor de gezondheidszorg zijn niet veilig. Actie is nodig.
In 2020 zijn in totaal 849 gebouwen gesloopt of geconfisqueerd in Oost-Jeruzalem en Area C. Veel daarvan zijn betaald met Europese steun. Zo zijn op foto’s van het puin in Humsa duidelijk logo’s van onder meer Ierland, Denemarken, België en Zweden te zien. Ook een mede door PAX gefinancierde kliniek in Zanuta, een Palestijns dorp in de South Hebron Hills, heeft een slooporder ontvangen. Mads Frilander, landendirecteur van PAX-partner DCA/NCA in Palestina: “Als de kliniek wordt afgebroken, verliezen de bewoners van de gemeenschap de toegang tot de meest noodzakelijke gezondheidszorg. En dat tijdens een wereldwijde pandemie. Dit is onderdeel van een alarmerende trend van grootschalige vernielingen in Area C op de Westelijke Jordaanoever. Die zijn in strijd met de basisprincipes van het humanitair recht.”
De EU en verschillende lidstaten hebben Israël herhaaldelijk opgeroepen om met deze verwoestingen te stoppen, maar zonder enig resultaat. Israël lijkt niet van plan om zich iets aan te trekken van de oproepen van de internationale gemeenschap. De beslaglegging in Humsa vond openlijk plaats onder het toeziend oog van internationale diplomaten. Er moet sterker worden opgetreden om deze verwoestingen aan banden te leggen.
Nederland moet in de EU gaan voor concrete maatregelen om Israël onder druk te zetten en te laten stoppen met de sloop en beslagname. Komt er in EU-verband geen overeenstemming dan moet Nederland met gelijkstemde landen optrekken en de bilaterale relaties met Israël als instrument inzetten. Ook roept PAX Nederland op om de gemeenschappen in Area C te blijven ondersteunen. Niet alleen financieel, maar ook door bezoeken en het aankaarten van de situatie in relevante internationale fora.
—
Archieffoto 2014: Ruins of the home of Fatenah and ‘Azzam Idris, Beit Hanina, door ‘Amer ‘Aruri, B’Tselem’s field researcher in East Jerusalem – http://www.btselem.org/photoblog/20140209_jerusalem_demolitions, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32438392