Supermarkten en kleinere winkels moeten dadels en andere producten uit de bezette Westbank en de Golan hoogvlakte nu van een etiket voorzien dat duidelijk maakt of het product uit Israëlische nederzettingen komt of dat het een Palestijns product is. In november stemde de Tweede Kamer in met de EU richtlijnen voor etikettering.
Dat betekent dat supermarkten en winkels worden verplicht om etiketten met een voorgeschreven tekst aan te brengen om het onderscheid duidelijk te maken. PAX stimuleerde klanten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi, C1000, Spar, Lidl en Plus supermarkten om een brief te schrijven en deze supermarkten te vragen producten uit illegale Israëlische nederzettingen uit hun schappen te halen. Met etikettering weten klanten nu in ieder geval of een product echt uit Israël komt of uit bezet gebied.
PAX ziet etikettering als een stap in de lange weg naar vrede. Het verhoogt de druk op Israël om de grenzen tussen Israël en de staat Palestina te respecteren. Dat is een voorwaarde voor een twee staten oplossing. De Europese Unie en Nederland gaan uit van Israël zoals het er voor 1967 uit zag, dus voordat het de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, de Golanhoogte en de Gazastrook bezette.
De Nederlandse regering heeft nu duidelijk gemaakt dat het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de uitvoering van het etiketteringbeleid. De Voedsel & Warenautoriteit gaat handhaven. Per wanneer nu precies de etiketten op de producten gedrukt worden, is nog niet duidelijk.
PAX blijft zich inzetten voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnse staat.