Escalatie van geweld in belegerde steden in Syrië

14 september 2016

Uit het derde Siege Watch rapport blijkt dat de omstandigheden waaronder de mensen in de belegerde dorpen en steden in Syrië wonen sterk verslechterd zijn. Siege Watch is een samenwerking van PAX en The Syria Institute (TSI) in Washington DC.

Een minutieus verslag dat samengesteld is op basis van informatie van rapporteurs uit de belegerde gebieden zelf, documenteert wat er gebeurde nadat het staakt-het-vuren eerder dit jaar niet werd nageleefd. Of het nieuwe staakt-het-vuren tot verbetering van de situatie in de belegerde gebieden leidt, wordt nauw gemonitord door deze waarnemers op de grond.

In totaal leven er volgens het Siege Watch rapport ruim 1 miljoen mensen uit 40 gemeenschappen onder belegering, en 1,4 miljoen mensen zijn bijna helemaal omsingeld. De cijfers van de Verenigde Naties zijn bijna de helft lager. PAX en TSI roepen de VN op om het huidige proces waarin gebieden als ‘belegerd’ worden bestempeld te herzien en politisering van data tegen te gaan.  

De toegang voor humanitaire hulpconvooien verminderde sinds juni en geen enkele belegering werd opgeheven. Wel werden zes gemeenschappen veroverd door het Syrische leger. De inwoners vluchtten naar andere belegerde gemeenschappen. In veel belegerde gebieden werden medische centra gebombardeerd en ook werd landbouwgrond vernietigd.

Het stadje Darayya, werd in augustus na vier jaar omsingeling en uithongering tot overgave gedwongen. De burgerbevolking werd naar delen van Damascus onder regeringscontrole gebracht, terwijl de strijders onder toezicht van de VN en het Rode Kruis naar gebieden onder controle van de oppositie in het noorden van Syrië werden gebracht. Marjolein Wijninckx van PAX: “Het lijkt erop dat de Syrische overheid belegeringen gebruikt om strategisch belangrijke gebieden te ontvolken en vooruit te lopen op een sectarische verdeling van het land.”

Lees het volledige rapport:
Siege Watch – Third Quarterly Report on Besieged Areas in Syria – May-July 2016
Lees hier de samenvatting van het rapport

Zie ook siegewatch.org/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief