Erfenissen uit het verleden en de noodzaak tot gerechtigheid en verzoening in Zuid-Soedan

18 november 2015

In augustus 2015 zetten de regering van Zuid-Soedan en de SPLM-in-oppositie hun handtekening onder het vredesakkoord dat een einde maakte aan twintig maanden burgeroorlog in het land. In de overeenkomst zijn mechanismen opgenomen waarmee de gepleegde ernstige misdaden aan de kaak worden gesteld en de ontoereikende bestuursstructuur van het jonge land wordt aangepakt. Het instellen van de Commissie voor Waarheid en Verzoening is een groot verschil met eerdere vredesprocessen, waarbij de erfenis van grootschalige schending van mensenrechten in het land steeds werd genegeerd.

De University of Peace (UPEACE) Centre in Den Haag, de South Sudan Law Society (SSLS) en PAX hebben samen drie studies geschreven die inzicht geven in de ernstige problemen van het verleden van Zuid-Soedan, die veel invloed hebben op de huidige situatie. Ze gaan over gerechtigheid, verzoening en goed bestuur.

Justice and Conflict in South Sudan. Observations from a pilot surveyBriefing Paper
Deze studie geeft de eerste bevindingen weer van een veldonderzoek dat in april van dit haar in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan  werd gedaan. Onderzoekers vroegen aan de inwoners naar hun ervaringen met het vinden van gerechtigheid na het gewelddat hen is aangedaan, al of niet in verband met de burgeroorlog. De resultaten moeten bijdragen aan het vredesproces en de daarbij horende discussie over kansen voor- en eisen aan gerechtigheid en verzoening.

Legacies of Enforced Disappearances in South SudanBriefing Paper
Deze studie geeft de geschiedenis weer van de geweldadige verdwijningen van personen in Zuid-Soedan tijdens de 22-jarige oorlog met Soedan, met de nadruk op de jaren ’90. Deze verdwijningen hebben grote gevolgen voor de huidige situatie in het land, zowel voor familieleden en bekenden van de mensen die zijn verdwenen als voor het functioneren van de overheid.

The legacy of Kokora in South SudanBriefing Paper
Door de moderne geschiedenis heen zijn is er altijd politieke strijd geweest geweest over de bestuurlijke indeling van Soedan en Zuid-Soedan. Deze studie beschrijft de zogenaamde ‘Kokora’, de politiek van decentralisatie in het zuiden van Soedan in 1983. Het is een historisch voorbeeld van de politieke wending die president Salva Kiir van Zuid-Soedan heeft gerealiseerd  met de recente vorming van de nieuwe bestuurlijke indeling in 28 staten (in plaats van 10) van het land.  

De studies zijn onderdeel van het onderzoeksproject “Intersections of Truth, Justice and Reconciliation in South Sudan”,  een samenwerking van de University for Peace (UPEACE) Centre The Hague, the South Sudan Law Society (SSLS) en PAX.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief