In het steenkolenconvenant dat ze deze week met de energiebedrijven afsloot, zet minister Ploumen een eerste stap richting slachtoffers van bloedkolen. Helaas blijven de energiebedrijven achter. Op geen enkele wijze wordt duidelijk of zij zich nu ook voor genoegdoening van de slachtoffers gaan inzetten.
In een opiniebijdrage vandaag in Trouw vindt PAX dat de minister het goede voorbeeld geeft. Ploumen heeft toegezegd zich te gaan inzetten voor een dialoog tussen de mijnbouwbedrijven en de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het Colombiaanse mijnbouwgebied, die nog altijd wachten op erkenning en compensatie. Samen met de minister reizen de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON, Electrabel en Delta volgende week af naar Colombia. Tijdens deze handelsmissie staat ook een ontmoeting met de slachtoffers op het programma.
De energiebedrijven profiteren net als de mijnbouwbedrijven tot op de dag van vandaag van de mensenrechtenschendingen. En worden mensen die strijden voor hun recht op genoegdoening nog steeds bedreigd en geïntimideerd. Als afnemers van bloedkolen hebben de energiebedrijven niet alleen de verantwoordelijkheid, maar ook invloed op de mijnbouwbedrijven om te zorgen dat slachtoffers in hun kolenketen genoegdoening krijgen. In Colombia zullen zij die verantwoordelijkheid, die ze in het steenkolenconvenant nog ontlopen, eindelijk moeten nemen. De eerste stap is dat ze een keiharde toezegging van de mijnbouwbedrijven vragen dat er op korte termijn een dialoog met de slachtoffers komt.
Lees hier de opiniebijdrage van PAX in Trouw
Lees ook: Minister Ploumen zet eerste stap richting slachtoffers bloedkolen
Lees ook: Energiebedrijven, vergeet de slachtoffers van bloedkolen niet!