PAX roept Essent, Nuon, E.ON, Delta en Electrabel op onmiddellijk te stoppen met het inkopen van Colombiaanse ‘bloedkolen’ bij de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. In het onderzoek ‘The Dark Side of Coal’ dat vredesorganisatie PAX vandaag aanbiedt aan minister Ploumen, verklaren daders en getuigen dat deze mijnbouwbedrijven het grootschalige geweld van de paramilitairen in Colombia hebben ondersteund. De vijf Nederlandse maatschappijen wekken energie op met steenkool van Drummond en Prodeco.
Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen in totaal 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. De slachtoffers hebben nooit compensatie of erkenning gekregen. Volgens daders en getuigen bestond de samenwerking tussen de steenkoolbedrijven en de paramilitairen in de Colombiaanse provincie Cesar uit financieren, het bieden van logistieke steun en het uitwisselen van informatie. ‘The Dark Side of Coal‘ bevat nog nooit eerder onthulde getuigenissen van daders en slachtoffers en is het eerste systematische onderzoek naar de misstanden rond de steenkolenmijnen in Cesar.
Stop Bloedkolen!
De Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, Delta, Electrabel en E.ON kopen steenkool van Drummond en Prodeco voor het opwekken van elektriciteit die zij aan Nederlandse consumenten levert. De grootschalige mensenrechtenschendingen waren en zijn bekend bij de Nederlandse energiebedrijven. De bedrijven zijn desondanks tot nu toe niet gestopt met het afnemen van steenkool uit Cesar. PAX vindt dat onacceptabel en vraagt hen te stoppen met het kopen van deze bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven bijdragen aan compensatie en erkenning van de slachtoffers. Ook moeten de mijnbouwbedrijven actief de huidige mensenrechtenschendingen bestrijden.
Met de campagne Stop Bloedkolen roept PAX Nederlanders op te checken of hun energiebedrijf bloedkolen gebruikt en zo ja, de directie van het bedrijf te vragen te stoppen met de import van deze kolen.
Lees alles over het onderzoek en de campagne op www.stopbloedkolen.nl
Lees de reactie van Nuon op het rapport op nuon.nl