Het SOFA-verdrag maakt de militaire samenwerking met Israël makkelijker. Het doel van het verdrag is om de juridische status te regelen van het defensiepersoneel van Nederland en Israël bij aanwezigheid op elkaars grondgebied. Dat klinkt misschien onschuldig, maar versterkt de militaire samenwerking met een land dat aantoonbaar mensenrechten schendt. Meer dan 41.000 mensen hebben onze oproep ondertekend. Nog elke dag komen er nieuwe ondertekenaars bij, daartoe gedreven door de gruwelverhalen die dagelijks uit Gaza blijven komen. Al deze ondertekenaars vinden dat, al helemaal in tijden van genocide, militaire samenwerking met Israël geen pas geeft en het SOFA-verdrag daarom niet afgesloten mag worden.
Het is veelzeggend dat zij bijval krijgen van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, voorgezeten door oud-minister Bert Koenders, die oproept het defensieverdrag niet te tekenen zolang uitspraken van het Internationaal Gerechtshof en Internationaal Strafhof door Israël niet worden gerespecteerd. En onlangs stelden meerdere oud-ministers, waaronder Jan Pronk, Jozias van Aartsen en Bernard Bot, ook al dat Nederland af moet zien van het defensieverdrag.
Het debat over het SOFA-verdrag is formeel uitgesteld vanwege een agendakwestie: een ander debat, over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken, krijgt voorrang krijgt. Er is (nog) geen nieuwe datum voor de behandeling van het SOFA-verdrag. Maar het kwam diverse Eerste Kamerleden ook wel goed uit omdat het op het geweten drukt een dergelijk verdrag goed te keuren wanneer we dagelijks getuige zijn van de meest ernstige oorlogsmisdaden. Het is zeer te hopen dat het uitstel van dit debat zal leiden tot afstel. Mocht dit debat alsnog plaatsvinden, dan zullen wij de petitie, die open blijft voor ondertekening, aanbieden en ook op andere manieren ons duidelijk laten horen.