Eerste editie Manifeest bracht vrede in beweging

Beeld: Drag-a-palooza in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het Manifeest. Foto © Dennis Bouwman

25 september 2015

Het Manifeest – A parade of People, Peace, Parties & Performances kijkt terug op een geslaagde eerste editie. Afgelopen zaterdag 19 september konden bezoekers op tien verschillende locaties op één ticket een gevarieerd nachtelijk programma bijwonen. Het was druk en de sfeer bijzonder goed. Howard Komproe, de social power punch van Tinkebell en de vermakelijke Drag-a-palooza trokken allen een volle zaal.

Met creativiteit als uitgangspunt werd door collectief ‘Nacht van de Vrede’ Het Manifeest neergezet; een initiatief van PAX. Muziek, ‘spoken word’, een comedyshow, peace karaoke, een drag & vogue show, clubfeesten en meer; de stad puilde uit van de festiviteiten. Door een kaartje te kopen droegen Manifeesters direct bij aan de projecten van PAX in Syrië: de helft van de opbrengst van de toegangskaartjes gaat naar Adopt a Revolution, dat directe steun en solidariteit geeft aan vier vreedzame initiatieven en projecten van burgeractivisten die strijden voor vrede, vrijheid en waardigheid.

Voorrecht
Met Het Manifeest wil PAX mensen bewust maken dat vrede niet iets is wat we voor lief mogen nemen. Dit doet het collectief door creatieven een podium te geven in verschillende theaters. Creativiteit verdwijnt direct van het toneel wanneer vrede en vrijheid in gevaar zijn. Daarom is Het Manifeest een voorrecht!

Hoogtepunten 
“PAX heeft een goede doelstelling, daar sta ik wel achter” en “Wat een topavond!”, zo luidden een aantal reacties afgelopen zaterdag. De hoofdstad bruiste. Theater Bellevue stond heel de avond en nacht in het teken van de excentrieke schrijver Charles Bukowski. De muziektheatervoorstelling ‘Naar Bukowski’ was compleet uitverkocht en ook de overige ruimtes van het theater aan de Leidsekade konden rekenen op veel bezoekers.
Het programma in VIP Room Tuschinski zorgde voor een rij bij de entree. De avond startte met de oneliner comedyshow ‘Padoem Patsss’ onder leiding van Howard Komproe, gevolgd door Deephouse & Disco door dj Mike Risk. Alle oneliners van de deelnemende comedians Jordi van de Bovenkamp, Riza Tisserand, Korneel Evers en Ans Schilders hadden vrede als thema.
Hoeveel zangtalent dit land heeft bleek tijdens Peace Karaoke in De Kring, waar velen zich lieten horen voor vrede. Het Grote Club Up feest x Het Manifeest was een enorme hit; de club was tot diep in de nacht tot de nok toe gevuld.

Vrede inspireert
Dat vrede ook inspireert, ontdekten veel mensen bij het programma van creatief collectief Krooks in SSBA Salon. Het publiek zat zelfs op de trappen tijdens Tinkebell’s social power punch. De rode draad van haar verhaal: Omdat wij vrij zijn, moeten we bewust zijn van onze keuzes en de gevolgen daarvan. “With great power comes great responsibility”.  

In een korte evaluatie gaf de meerderheid aan volgend jaar zeker weer te gaan. En dat treft, want Het Manifeest kom in september 2016 met een tweede editie.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief