Doorbraak: energiebedrijven roepen op tot genoegdoening Colombiaanse slachtoffers

Beeld: Justa Correa heeft haar zoon verloren door het geweld van paramilitairen. Hij was lid van een onderzoeksteam en werd op 9 maart 2000 vermoord. Ze heeft hem voor het laatst gezien de dag ervoo

25 november 2014

Goed nieuws uit Colombia: vijf Nederlandse energiebedrijven hebben vandaag de Colombiaanse kolenmijn Drummond opgeroepen zich in te zetten voor verzoening met de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het mijnbouwgebied, wat moet leiden tot erkenning en compensaties. Dat is een doorbraak op weg naar genoegdoening voor de duizenden slachtoffers. PAX is verheugd over deze oproep.

Minister Ploumen en de energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON, Electrabel en Delta, bezochten de mijn naar aanleiding van het PAX-onderzoek The Dark Side of Coal, waarin daders en getuigen verklaarden dat mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen in de regio hebben gesteund met geld en strategische informatie.

Voorafgaand aan de reis riep PAX samen met kritische consumenten de energiebedrijven dringend op vooral de slachtoffers van bloedkolen niet te vergeten tijdens hun bezoek aan de mijn.

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: “Het tot nu toe uitblijven van genoegdoening voor de tienduizenden slachtoffers vormt een van de grootste problemen binnen de steenkoolketen, een probleem dat inzet van alle betrokken partijen vereist; óók van de energiebedrijven als voornaamste afnemers van Colombiaanse kolen. PAX is dan ook verheugd dat de voltallige delegatie – minister, energiebedrijven, vakbond en ngo’s – zich heeft uitgesproken richting Drummond.”

Geen toegang tot de mijn
PAX zou als onderdeel van de delegatie van de minister ook de mijn bezoeken, maar de vredesorganisatie werd, vanwege haar kritische opstelling richting mijnbouwbedrijven, op het laatste moment de toegang ontzegd. Enkele vertegenwoordigers van de delegatie besloten hierop uit solidariteit met PAX de mijn niet te bezoeken.

Jan Gruiters: “De weigering van Drummond om PAX als vertegenwoordiger van de slachtoffers te ontvangen, past in het patroon van ontkenning, intimidatie en bedreiging waarmee het mijnbouwbedrijf reageert op de slachtoffers die voor hun rechten opkomen. Het is daarom des te belangrijker dat niet alleen de minister, maar ook de energiebedrijven het belang van genoegdoening nu hebben erkend en uitgesproken richting het mijnbouwbedrijf. Natuurlijk moet de oproep van vandaag nog worden omgezet in daden. Uiteindelijk zal Drummond de stap moeten zetten om daadwerkelijk in gesprek te gaan met de slachtoffers, gericht op effectieve genoegdoening. Wij verwachten dat de energiebedrijven en de Nederlandse overheid net als wij niet tevreden zullen zijn totdat dit proces echt is gestart.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!