Documentaire Srebrenica-tentoonstelling

Beeld: De tentoonstelling 'Srebrenica genocide - the failure of the international community' in het Potocari Memorial Centre. Foto © Sake Elzinga

10 juli 2017

De KRO-NCRV zendt maandag 10 juli de documentaire ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ uit. Documentairemaker Kay Mastenbroek laat met de film zien dat de totstandkoming van de tentoonstelling niet eenvoudig was. PAX geeft graag wat verduidelijking op punten die naar haar mening onderbelicht bleven of niet duidelijk naar voren kwamen. Helaas bevat de documentaire ook wat feitelijke onjuistheden.

Opdrachtgever
In de documentaire wordt gezegd dat de Nederlandse ambassade de opdrachtgever van de tentoonstelling is. Dat is niet juist. PAX schreef, na consultatie met vele betrokkenen, een projectvoorstel en de ambassade was bereid dat te financieren. De ambassade is dus de donor, en niet de opdrachtgever.

Uiteenlopende visies
De documentaire stelt dat het werken met multiple narratives, waarbij gezichtspunten van meerdere partijen aan bod komen, een harde eis was van de ambassade. Echter, de ruimte bieden aan uiteenlopende visies en wel in het bijzonder de meningen en ervaringen van Dutchbatters, was van begin af aan een wens van PAX, ondersteund door Herinneringscentrum Kamp Westerbork 4, het Potocari Memorial Centre en de ambassade.
 
Rol ambassade
PAX hecht eraan erop te wijzen dat de ambassadeur en zijn medewerkers gedurende het hele traject actieve ondersteuning hebben geboden, zonder zich ooit te mengen in de besluiten die genomen moesten worden door degenen die verantwoordelijk waren voor de uitvoering van het programma. Dit waren PAX, het Potocari Memorial Centre en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bijzondere samenwerking
De documentaire eindigt met de opening van de tentoonstelling, op 9 februari 2017. De reacties van de overlevenden en de Dutchbatters op de expositie zijn positief. De gidsen van het Potocari Memorial Centre zijn blij met de tentoonstelling. Het was een complex project, maar uiteindelijk is het indrukwekkende eindresultaat tot stand gekomen dankzij de inzet van vele betrokkenen: naast de drie centrale organisaties zijn dat ook de verenigingen van overlevenden van Srebrenica, een grote groep Dutchbatters, de Nederlandse ambassade en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. De tentoonstelling is daarmee ook het product van een zeer bijzondere samenwerking.

Dialoog bevorderen
In de documentaire worden door overlevenden en Dutchbatters uitspraken gedaan die over en weer als kwetsend en onjuist kunnen worden ervaren. De gebeurtenissen in Srebrenica zijn een gevoelig onderwerp voor alle betrokkenen. PAX blijft zich inzetten voor het bevorderen van de dialoog tussen Dutchbatters en nabestaanden.

Lees ook: Tentoonstelling genocide Srebrenica geopend
 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!