Dit was de Vredesweek 2023: (On)Vrede, en nu? 

26 september 2023

Traditiegetrouw organiseerde PAX ook dit jaar met duizenden mensen de vredesweek. Van 16 tot en met 24 september 2023 honderden lokale activiteiten plaats met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar was er speciale aandacht voor de polarisatie in de samenleving en de mate waarin onze democratie onder druk staat. Hoe ervaren de mensen dat, wat zijn de oorzaken en zien mensen ook oplossingen? De voorlopige conclusie: we moeten ons blijven verenigen tegen onrecht en machtsmisbruik, en ook buiten onze bubbel de ongemakkelijke gesprekken voeren. 

Uit de gesprekken tijdens de Vredesweek blijkt: mensen voelen zich niet gehoord en gerepresenteerd in het huidige systeem. Er is weinig vertrouwen in de zittende macht. Daardoor haken mensen af. Dit heeft als gevolg dat de zittende macht zijn gang blijft gaan en steeds meer afdwaalt richting een samenleving die alleen functioneert voor een klein deel van de maatschappij in plaats van een samenleving waarin iedereen gelijk behandeld wordt en vertegenwoordigd is. De toeslagenaffaire, gasboringen in Groningen, inperking van demonstratierecht: we zien het allemaal in ons eigen land voor onze eigen ogen afspelen. Een sterke democratie heeft een sterke corrigerende tegenmacht nodig. 

Die tegenmacht zijn wij, de burgers. Maar dat gaat niet vanzelf. PAX ziet hierin een opdracht voor zichzelf, want we herkennen deze processen vanuit ons werk in conflictgebieden overal ter wereld. Een samenleving waarin mensen niet gelijk zijn, niet mee kunnen doen of zijn afgehaakt is niet inclusief en dus per definitie niet vreedzaam. Daarom moeten we uit onze bubbel stappen en in gesprek gaan. Ook – nee juist – als deze gesprekken ongemakkelijk zijn en wanneer we kritiek krijgen.   

Doe je met ons mee? 

Daarom gaan we het gesprek aan onder het motto ‘De democratie in Nederland staat onder druk.’ Maar hoe ervaren mensen dit zelf? Voelt de samenleving (on)vrede, en zo ja: waar komt dit nou naar voren? We willen weten wat er speelt in jouw stad, dorp of wijk! Organiseer nu een Who’s got the power? – Gesprek over machtsdynamieken op je werk, bij je opleiding of bij je in de buurt.  Heb je vragen of wil je een gesprek organiseren? Mail naar doemee@paxforpeace.nl  

foto: Cassia Buonadonna

Terugblik (On)vrede en nu? – Onze democratie onder druk in Pakhuis de Zwijger

Dichter, schrijver en performer Gershwin Bonevacia trapte de avond met een prachtig gedicht over de democratie. Daarna mochten we luisteren naar een diverse groep inspirerende sprekers. Daan Roovers prikkelde ons met haar filosofische kennis en inzichten over de politiek. Dilara Bilgic deelde haar analyses van de democratie in Nederland. Melissa Koutouzis sprak over burgerinitiatieven en het recht op wonen. Younes Douari bracht inzicht in politieke bewustwording onder jongeren. Johan Fretz reflecteerde op de sociaaldemocratie en Ron van Wonderen deelde zijn onderzoek naar democratisch bewustzijn. Rolien Sasse en Charley Fiedeldij Dop spraken over het belang van inspraak en burgerparticipatie en Margo van de Linde verwoordde het allemaal prachtig in poëzie. 

Met de inzichten hebben we verkend hoe we vrede kunnen realiseren in een land dat denkt alles op orde te hebben. De energie was voelbaar, de dialoog levendig en de ideeën stroomden volop! 

Fototerugblik

Terugblik – PAX 75 JAAR Jubileum Event in de Domkerk 

Op donderdag 21 september kwamen we in de prachtige Domkerk in Utrecht bijeen om 75 jaar vredesbeweging in Nederland te herdenken en de toekomst te bespreken. De avond begon met een indrukwekkende speech van Bisschop Ad van Luyn, die ons meenam op een reis door de tijd met een boeiende introductie over de geschiedenis van de vredesbeweging. Vervolgens schetste Rolien Sasse, algemeen directeur van PAX, de toekomstvisie van de vredesbeweging, waarna er ruimte was voor reflectie door een deskundig panel, met bijdragen van Katja Tolstaja, Tayfun Balçik en Tineke Strik. 

De bekendmaking van de PAX Duiven 2023-winnaars vormde een hoogtepunt van de avond, waarbij Mpanzu Bamenga niet alleen een Duif in ontvangst nam voor zijn mensenrechtenwerk, maar ook de publieksprijs won. Samen met de andere winnaars, Sahar Shirzad, Bureau Burgerberaad en Rozemarijn van ’t Einde vertegenwoordigden zij de diversiteit en kracht van verhalen van verandering, iets wat centraal stond in deze viering van vrede, actie en dialoog. 

Steun ons werk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.