De spanningsrelatie tussen religie, samenleving en politiek en de vredesbeweging

Beeld: Omslag van het boek Mensen van goede wil. Pax Christi 1948 - 2013

26 januari 2015

Mensen die zich bewogen en bevlogen zonder eigenbelang inzetten voor de ander worden vaak getypeerd als mensen van goede wil. Veel organisaties die wortelen in de christelijke traditie hebben ook in de huidige geseculariseerde samenleving veel invloed. Over de geschiedenis van Pax Christi, dat nu samen met IKV samenwerkt onder de naam PAX, is nu een boek geschreven getiteld ‘Mensen van goede wil. Pax Christi 1948 – 2013’. De auteur Maarten van den Bos typeert Pax Christi als de katholieke luis in de pels van de overheid en politiek.

Het boek is het resultaat van een meerjarig en onafhankelijk historisch onderzoek. James Kennedy die het onderzoek heeft begeleid  noemt ‘Mensen van goede wil’ een “open en geslaagd boek” dat  met open vizier terugkijkt op de geschiedenis. “Het boek laat vooral zien hoe de vredesbeweging zich zelf steeds opnieuw heeft moeten uitvinden om haar eigenheid en haar invloed in een steeds veranderende wereld niet te verliezen” zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX in zijn reactie.

De presentatie van dit boek ‘Mensen van goede wil’ van Maarten van den Bos vindt plaats op woensdag 4 februari om 14.00 uur in het Museum Catherijneconvent te Utrecht.

Theoloog en presentator Jacobine Geel leidt de middag, waar historicus James Kennedy, theoloog professor Erik Borgman, bisschop Gerard de Korte, historicus Maarten van den Bos en algemeen directeur van PAX Jan Gruiters zullen spreken. Tijdens de feestelijke boekpresentatie reikt Mgr. Gerard de Korte het eerste exemplaar uit aan een van de oprichters van Pax Christi, mevrouw Jeanne Wesselink-Steenhof en aan Sarita Bajnath, een van de nieuwste ambassadeurs van vrede uit Amsterdam Zuidoost.

Luis in de pels
‘Mensen van goede wil’ is niet alleen een geschiedenis van de naoorlogse Nederlandse vredesbeweging aan de hand van PAX Christi, het laat ook zien in hoeverre religie en politiek met elkaar verstrengeld waren. Na de succesvolle mobilisatie van een brede achterban in de jaren ’80 tegen de kernwapens, volgde na de val van de muur een grondige heroriëntatie op haar eigen identiteit en op haar dagelijks werk in het nieuwe millennium. Waartoe heeft deze heroriëntatie geleid? Is vredesorganisatie PAX nog steeds de luis in de pels van de overheid, en wat is de invloed van de kerk op de organisatie? Gaat de nieuwe generatie vredesactivisten het overnemen van de vorige generatie en speelt religie voor hen net zo’n rol als bij de start van de vredesbeweging?

Woensdag 4 februari, 14.30 – 16.30 uur, Museum Catherijneconvent, Nieuwstraat 38, Utrecht.

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar voor de boekpresentatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief