Categorieën
Nieuws

De aanpak van waterproblematiek in Syrië moet nu worden gestart

De conflicten van het afgelopen decennium hebben de problemen in Syrië rond waterbeheer sterk vergroot. Syrië staan inmiddels op de lijst van landen met de hoogste waterschaarster ter wereld. Syrië staat voor grote uitdagingen als gevolg van conflict en waterproblematiek. Voor een groener Syrië is nu actie nodig. We dringen er bij de nieuwe Syrische regering en de internationale gemeenschap op aan om de aanpak van waterzekerheid prioriteit te geven.

Beeld: Delil Souleiman/AFP/ANP - Solar energy is helping Syrian farmers irrigate crops amid drought and electricity shortages in the war-torn country's northeast, but some warn the boom also has environmental costs in the once-fertile region. September 24, 2023.

De jarenlange burgeroorlog in Syrië heeft geleid tot de vernietiging van grote delen van de waterinfrastructuur, vervuiling van belangrijke waterbronnen en de ineenstorting van het waterbeheer. Klimaatverandering, met stijgende temperaturen en langdurige periodes van droogte, hebben de kwaliteit, kwantiteit en toegankelijkheid van water aangetast. Dit heeft ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en de bestaansmiddelen van de Syrische bevolking, de landbouw en van ecosystemen. Al deze problemen moet dringend aangepakt.

Er zijn bovendien aanhoudende zorgen, aangezien er aanvallen zijn van Turkije op dammen die hydro-elektriciteit leveren doorgaan en de recente invallen van Israël de watervoorziening van boeren bedreigen. Intussen wordt het land geconfronteerd wordt met ernstige droogte als gevolg de uiterst droge winter van 2024-2025.

Met de val van het Assad-regime is een belangrijke kans om de Syrische waterhuishouding te herstellen en een duurzaam beheer van de watervoorraden op te zetten. Dit is belangrijk voor de volksgezondheid, de voedselzekerheid en het economisch herstel van Syrië, maar ook om de terugkeer van ontheemde bevolkingsgroepen mogelijk te maken en stabiliteit op de lange termijn te bevorderen. Gesprekken over het herstel van Syrië beginnen nu vorm te krijgen en zouden deze problemen moeten adresseren.

Samen met onze partner, Syrians for Truth and Justice, heeft PAX zeven beleidsaanbevelingen opgesteld om Syrië’s problemen op het gebied van waterzekerheid aan te pakken:

  1. Bescherm waterbronnen tegen militarisering en vijandelijkheden.
  2. Neem water- en sanitatie-infrastructuur op in herstelinspanningen.
  3. Verbeter het waterbeheer op alle niveaus.
  4. Bevorder duurzaam watergebruik als onderdeel van de klimaatadaptatie van Syrië.
  5. Waterbronnen zuiveren van giftige oorlogsresten.
  6. Zorgen voor eerlijke toegang tot schoon water voor alle gemeenschappen.
  7. Versterken van grensoverschrijdende en regionale samenwerking op het gebied van waterbeheer.

Lees meer in onze gezamenlijke policy brief  Seven Priorities for Addressing Syria’s Water Security Challenges in Early Recovery

Bekijk ook