Afgelopen week kregen de vluchtelingen die al meerdere dagen vastzaten in het Sinjar gebergte vanuit de lucht enige humanitaire hulp. Ondanks de toegenomen internationale aandacht, lijden veel Iraakse burgers nog steeds onder de aanvallen van IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS genoemd).
Koerdische strijdkrachten hebben met behulp van de Amerikanen een humanitaire doorgang weten te forceren waardoor een aantal Yezidi vluchtelingen konden vluchten. Desondanks blijven veel vluchtelingen doelwit van IS; sommigen zitten nog vast op het berggebied, anderen in hun dorpen die onder volledige controle van IS staan.
Dood of bekering
IS heeft een ultimatum voor Yezidi om zich te bekeren tot de Islam uitgesteld tot dinsdag 12 augustus. Weigering betekent de dood. Lokale partners van PAX in het gebied hebben contact gelegd tussen bewoners, de Verenigde Naties en militaire eenheden om actie te ondernemen, maar tot nu toe zijn er nog geen berichten dat de dorpsbewoners gered zijn. PAX partners meldden ook verschrikkelijke berichten van Yezidi vrouwen die ontvoerd zijn door IS en naar Syrië of Mosul gebracht zijn om uitgehuwelijkt te worden aan IS strijders. Een vrouw die vanuit een gevangenis in Mosul de PAX partners via de telefoon wist te bereiken zei dat de vrouwen elkaar zelfs wurgen om niet in de handen van IS mannen te komen.
Yezidi en andere minderheden voelen zich in de steek gelaten
De meeste Yezidi zijn erg bang en voelen zich niet veilig in het door Koerden beheerste gebied. Velen voelen zich in de steek gelaten door de Koerdische autoriteiten. Als de luchtaanvallen van de VS geen extra bescherming bieden, overwegen veel Yezidi om naar Turkije te vluchten. Tegelijkertijd groeit de interne politieke verdeeldheid in Bagdad, waardoor een gezamenlijk beleid tegen de opmars van IS en de humanitaire crisis van de Irakese regering uitblijft. IS blijft hiervan profiteren en bedreigt de levens van talloze Irakese burgers, waaronder veel religieuze en etnische minderheden.
Lees ook het artikel in dagblad Trouw van 11 augustus ‘Op de bres voor álle bedreigde minderheden graag, niet alleen christenen‘ van PAX medewerkers Thirsa de Vries en Sam van Vliet.
Lees ook: Rechten christenen in Irak meest gediend met inclusieve benadering
Lees ook de nieuwsbrief van Kulluna Muwatinin
Meer berichten uit Irak op ons Midden-Oosten blog Nassama.
Luister ook naar ‘Christelijke partijen eenzijdig in oordeel Midden-Oosten’ (EO Radio 1 Dit is de Dag, 11/8/2014)
Zie ook: www.facebook.com/Kulluna.Muwatinin