Compensatievoorstel Defensie is een gemiste kans

10 april 2014

Na elf jaar procederen en een uitspraak van de Hoge Raad komt het ministerie van Defensie vandaag met een eenzijdig en mager aanbod aan smartengeld. De drie omgekomen Bosniërs mochten in 1995 niet op de basis van Dutchbat blijven toen Srebrenica onder de voet werd gelopen. Uiteindelijk werden ze door de Serviërs gedood. Nu kan geld het verlies aan mensenlevens nooit goedmaken, maar dit voorstel is volgens PAX teleurstellend en respectloos.

Het ministerie van Defensie heeft vandaag laten weten hoeveel geld de staat als herstelbetaling beschikbaar stelt aan Hasan Nuhanovic en drie leden van de familie Mustafic. Welgeteld een bedrag van € 20.000 per eiser. Dat is de wijze waarop Defensie invulling wil geven aan de veroordeling van de staat door de Hoge Raad, in de zaak die Nuhanovic en Mustafic tegen de Staat der Nederlanden hebben aangespannen. Na een slepende rechtszaak, die meer dan elf jaar in beslag nam, oordeelde de Hoge Raad op 6 september 2013 dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van Dutchbatelektricien Rizo Mustafic en de vader en broer van Dutchbattolk Hasan Nuhanovic.
 
Respectloos
Vredesorganisatie PAX is teleurgesteld over het voorstel van Defensie. Medewerker Dion van den Berg: “Het vonnis van de Hoge Raad bood de regering de kans om een nieuw hoofdstuk te openen in de zeer moeizame relatie van Nederland met de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. Die kans heeft de regering blijkbaar niet willen benutten. Pleidooien om ruimhartig te onderhandelen over een herstelbetaling en om deze betaling te koppelen aan een excuus hebben tot op heden tot niets geleid. De landsadvocaten hebben al die jaren, in opdracht van de regering, zelfs glashard ontkend dat er sprake van zou zijn geweest dat deze mannen door Dutchbat zijn weggestuurd. Deze lijn van ontkenning en gebrek aan compassie lijkt nu te worden doorgetrokken. Het is te hopen dat de regering alsnog tot inzicht komt en een open gesprek gaat voeren met deze nabestaanden. Met advocate Liesbeth Zegveld is PAX van mening dat dit voorstel ‘respectloos’ is.”

Op 17 april plaatste de Volkskrant de opiniebijdrage ‘Regering, fatsoen moet je doen’ van Liesbeth Zegveld, advocaat van de nabestaanden. ‘De regering heeft grote moeite de nasleep van Srebrenica fatsoenlijk af te handelen. Waar zijn ze bang voor, behalve erkenning van de waarheid?’.
 

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!