Cocktail verboden wapens tegen burgers in Syrië

7 juni 2019

De Russisch-Syrische militaire coalitie heeft opnieuw controversiële en verboden wapens gebruikt, waaronder clustermunitie. De onrechtmatige aanvallen op burgers in Noordwest-Syrië veroorzaken 200 doden, waaronder twintig kinderen.

Dat blijkt uit open-source bronnen en uit gesprekken met getuigen opgetekend door Human Rights Watch. Sinds april worden er honderden aanvallen per dag uitgevoerd in het noordwesten van Syrië. In de provincies Idlib, Hama en Aleppo zijn oppositiegroepen aan de macht. De Russisch-Syrische coalitie heeft in deze aanvallen onder andere clustermunitie gebruikt, een wapen dat door 120 landen verboden is omdat het geen onderscheid kan maken tussen burgers en militairen en dat zeer schadelijk is omdat het nog vele jaren slachtoffers maakt. Ook zijn explosieve wapens gebruikt in dichtbevolkte gebieden, zoals vatenbommen. Dit zijn grote vaten, gevuld met een explosief mengsel.

Cocktail

Lama Fakih van Human Rights Watch zei hierover: β€œDe Russisch-Syrische coalitie gebruikt een cocktail van wapens die internationaal verboden zijn of geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen. En dat terwijl de bevolking niet kan vluchten. Rusland misbruikt zijn positie in de VN-Veiligheidsraad om zichzelf en zijn bondgenoot in Damascus te beschermen, en om door te gaan met de aanvallen op burgerdoelen.”

Theatermaker Ahmed uit Saraqeb: “Inmiddels weet ik waarom onze straat zo vaak geraakt wordt. Ik woon dicht bij het Ihsan ziekenhuis. De piloten kennen de coordinaten van de ziekenhuizen en laten hun bommen los in de omgeving ervan om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.”

Falen in bescherming van burgers

Al sinds het begin van het conflict in Syrië acht jaar geleden faalt de internationale gemeenschap in het beschermen van de inwoners van Syrië. PAX vindt dat de leden van de VN-Veiligheidsraad en andere landen Rusland moeten waarschuwen dat de Russisch-Syrische coalitie niet ongestraft deze onrechtmatige aanvallen kan uitvoeren.

Lees hier de bevindingen van Human Rights Watch.

Volg ook de gesprekken met Ahmed in Idlib via onze blog. 

PAX werkt in diverse internationale coalities samen met Human Rights Watch.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief