Opnieuw zijn burgers in Syrië het slachtoffer geworden van het nietsontziend militair geweld, dit maal door chemische wapens hoogstwaarschijnlijk ingezet door het Assad-regime. Met het gebruik van chemische wapens en de omvang van de aanval is opnieuw een grens overschreden. Onderzoek en het uitspreken van afschuw zal niet genoeg zijn. IKV Pax Christi meent dat de discussie over militair ingrijpen in Syrië niet langer vermeden kan worden.
In de nacht van 20 op 21 augustus zijn verschillende wijken van Damascus bestookt met chemische wapens. Beschuldigingen die geuit zijn door Syrische oppositiegroepen worden bevestigd door onafhankelijke journalisten en contacten van IKV Pax Christi in Syrië. De laatste berichten spreken over ruim 1300 doden. De beelden die alom op internet en in de media te vinden zijn, zijn hartverscheurend. Met deze aanval is duidelijk een nieuwe stap gemaakt in de escalatie van het conflict in Syrië. De vreedzame volksopstand die ruim twee jaar geleden begon, is al lang ontaard in een gewelddadig conflict, in de eerste plaats door het optreden van het regime van president Assad. Maar op geen enkele dag zijn zo veel slachtoffers gevallen. Alle berichten geven de indruk dat de meeste slachtoffers burgers zijn, waaronder veel kinderen.
Al meerdere keren heeft de Amerikaanse president Obama gesteld dat het gebruik van chemische wapens een rode lijn is, die het regime in Syrië niet ongestraft mag passeren. Eerdere berichten over het gebruik van chemische wapens zoals gedocumenteerd door lokale mensenrechtengroepen in Syrië hebben tot nog toe alleen geleid dat enkele dagen terug enige onderzoekers van de VN aangekomen zijn in Damascus. Waarom juist nu deze grootschalige aanvallen met chemische wapens plaatsvinden, is nog volkomen onduidelijk. Het Syrische regime ontkent vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid. Maar de omvang van de aanval maakt het uiterst onwaarschijnlijk dat rebellengroepen er verantwoordelijk voor zijn ¨Ook al omdat de getroffen wijken bekend stonden als bases voor de oppositie. Ooggetuigen verklaren ook dat de raketten afgeschoten werden vanaf de bergen naast Damascus die vast in handen van het Syrische leger zijn.
De Europese Unie heeft inmiddels opgeroepen tot een grondig onderzoek naar het gebruik van chemische wapens. Dat zal inderdaad snel en grondig moeten gebeuren. Als inderdaad blijkt dat het regime verantwoordelijk is voor het grootschalig gebruik van chemische wapens, kan dat niet zonder consequenties blijven. Met het toelaten van het gebruik van chemische wapens zou een gevaarlijk en onacceptabel precedent ontstaan.
Al eerder stelde IKV Pax Christi dat de veiligheidssituatie van burgers in Syrië zodanig bedreigd wordt, dat serieuze stappen in de richting van militair ingrijpen onderzocht moeten worden. De Locale Coördinatie Comités, de een leidende rol namen in de geweldloze volksopstand twee jaar geleden, doen een in een verklaring over de aanvallen een oproep waar IKV Pax Christi zich bij aan wil sluiten: “ We doen een beroep op de internationale gemeenschap, ondanks zijn passiviteit en uitstelgedrag, om een einde maken aan de moordpartijen tegen het Syrische volk. Het regime heeft gebruik gemaakt van internationaal en moreel verboden wapen te midden van een betreurenswaardige stilte en patstelling,. Hiermee heeft de internationale gemeenschap indirect het regime een groen licht om verder te gaan met het gebruik van chemische wapens tegen burgers tot op deze dag.”